Не мога да чакам покани да си свърша работата. Мое законово задължение е да съм там, където се обсъждат правата на гражданите”. Така омбудсманът Мая Манолова коментира пред NOVA отстраняването ѝ от заседанието на Тристранния съвет във вторник с мотива, че не била поканена. На него се обсъждаха законови промени, които отнемат правото на миньорите да се пенсионират по-рано като хора, извършващи първа категория труд при тежки условия. Това е било валидно до миналата година, но с премахването на определена наредба вече не важи.
 
„Предупредих, че за последните 80 миньори от последния останал подземен въгледобивен рудник ще има проблем”, коментира Манолова.
 
Тя изрази надежда, че водещият заседанието на Тристранката – вицепремиерът Валери Симеонов, „следващия път ще прочете и спази закона”, според който омбудсманът трябва да присъства на дискусии, засягащи правата на гражданите.

Изгониха омбудсмана Мая Манолова от тристранката в Министерски съвет (СНИМКИ)
 
„Чрез моето отстраняване те отстраняват българските граждани. Много е опасно, когато органите в държавата се капсулират. Какво крият?”, запита Манолова.
 
Тя отхвърли обвиненията на един от синдикатите за това, че е замесена в „далавера”, свързана с миньорите.
 
„Това е недостойно поведение. Нима складирам въглища в мазето си”, попита общественият защитник.

Животновъди излизат на протест пред Министерския съвет
 
Тя коментира и кризата с чумата в Бургаско и Ямболско. Според нея правата на стопаните на евтаназираните животни са нарушени, защото не били подробно информирани за действията на властите.
 
Манолова ще проверява и сигнал от жена, в който се твърди, че вписаният в протоколите брой на умъртвените животни от нейното стадо е с 31 по-малък от действителния.
 
Омбудсманът коментира и проблемите на хората с увреждания и техните близки:
 
„Реформата, която социалното министерство обеща, не се случва и няма да се случи. Апелирам към чиновниците там да поемат отговорност и да не лъжат хората. Пари се наливат, но те не стигат до хората, които наистина имат нужда от тях”, категорична бе Манолова.
nova.bg