Омбудсманът Мая Манолова
Омбудсманът Мая Манолова / БГНЕС
Омбудсманът Мая Манолова беше принудена да напусне заседанието на Тристранния съвет, след като се оказа, че няма официална покана от нито един от членовете на съвета, каквото е изискването на правилника за работата му.

Именно заради липсата на покана вицепремиерът и председател на тристранния съвет Валери Симеонов обясни на Манолова, че трябва да напусне залата на Министерския съвет, въпреки че една от точките в дневния ред е свързана с инициираните от нея поправки в Кодекса за социално осигуряване, които ще дадат право на съкратените от мината в Бобов дол миньори да се пенсионират без нужните стаж и възраст.

Омбудсманът се опита да защити присъствието си с това, че е вносител на законодателните промени и била помолена от официалния вносител, депутата Светлана Ангелова, да ги представи пред членовете на тристранката, за което уведомила и социалния министър Бисер Петков.

Омбудсманът Мая Манолова
БГНЕС

Майки на деца с увреждания поискаха индивидуален подход и спешен електронен регистър

Ето как протече дискусията около изгонването на Манолова от заседанието, в която се включиха вицепремиерът Валери Симеонов, Димитър Манолов от КТ Подкрепа, Иван Кокалов от КНСБ и Мая Манолова:
 
Има ли хора, които са поканили Мая Манолова тук“, попита Валери Симеонов и отправи въпроса си към Димитър Манолов, който обаче отговори, че той също не я е канил.
 
„За мен щеше да е полезно, ако знаех, че има нещо такова. Можеше и аз доведа 200-300 миньора тук, за да стане съвсем... Нямам против миньорите. Имам против процедурата. Беше хубаво някой да ми каже, за да имам време да доведа 200 миньора. То е очевидно, че ние сме се превърнали в някаква специална демокрация. Но е хубаво тя да е еднаква за всички“, каза Манолов.

Омбудсманът Мая Манолова
БГНЕС

„Имам чувството, че всеки, който иска да влезе в Националния съвет, може да влезе. Лично аз съм против Мая Манолова да присъства на това заседание“, каза от своя страна Иван Кокалов от КНСБ.
 
И така Валери Симеонов се извини:
 
Съжалявам, г-жо Манолова, но няма как да наруша правилника!“

Омбудсманът Мая Манолова
БГНЕС

На първо четене: НС прие промените в Закона за интеграцията на хората с увреждания

От своя страна омбудсманът заяви, че има право да присъства на заседанията на всички органи и институции, които се занимават с обсъждане на нормативни текстове, касаещи правата на българските граждани.
 
„Имате някакво притеснение от позицията, която ще заемете ли“,попита тя.
 
„Ако се бяхте обърнали към мен в тази седмица преди заседанието, нямаше да направя проблем да присъствате. Но днес да дойдете тук и по някакъв силов начин да се опитвате да промените правилника и реда на това заседание, няма как да ви позволя това да стане при цялото ми уважение към вас. По същия начин бих постъпил и с главния прокурор или министър-председателя, ако те дойдат неканени. Такъв е правилникът. Не мога да торпилирам и да саботирам работата на днешното заседание. Така че съжалявам“, каза на омбудсманът Валери Симеонов накрая.

Омбудсманът Мая Манолова
БГНЕС