/ БГНЕС
Парламентът прие на първо четене промените в Закона за интеграцията на хората с увреждания. Предвижда се месечната добавка за социална интеграция да се предоставя в зависимост от степента на намалена работоспособност или вида и степента на увреждането.
 
Промяната се наложи, след като Върховният административен съд отмени уеднаквяването на размера на добавките на хората с увреждания.
 
За да не се стигне до спиране на месечните добавки, следващата седмица законът ще влезе в зала за окончателно гласуване. Председателят на социалната комисия Хасан Адемов напомни:
 
„Според информация на Агенция „Социално подпомагане“ 11 000 души, които са подали молби-декларации за получаване на интеграционни добавки, в момента са със спрени производства. Всички останали, обаче, до 500 000, в един момент, ако не се приемат тези текстове, могат да изпаднат в ситуация, в която да им изтече експертното решение на ТЕЛК, респективно заповедта на регионалния директор за получаване на интеграционни добавки, и понеже няма текстове в правилни и ако ги няма в закона, няма да има нормативно основание за това те да получават тези интеграционни добавки“, каза той.
 
Законопроектът беше внесен от ГЕРБ и Обединените патриоти. В пленарната зала само двама депутати бяха против, а другите консенсусно го подкрепиха.