Връщат делото за смъртта на Ангел Димитров – Чората за доразследване
Връщат делото за смъртта на Ангел Димитров – Чората за доразследване / снимкa: Sofia Photo Agency

Софийският военен съд не произнесе присъдите за убийството на Ангел Димитров - Чората. Причината са множеството неизяснени обстоятелства около смъртта на Чората, както и мотивите на петимата обвиняеми полицаи. Делото ще продължи през септември, но все още не е обявена дата за неговото подновяване.

Повече от десет часа Военният съд изслуша пледоариите на адвокатите на подсъдимите. Съдът счете, че е нужно да бъдат събрани допълнителни доказателства. Ще бъде изискан тефтерът на покойния благоевградски лихвар Васил Горчев - Васко Кьоравия, за който бащата на Чората - Райчо Димитров твърдеше, че съдържа имената на подкупни полицаи, сред които и предполагаемите убийци на сина му. Все още не е потвърдено дали такъв тефтер съществува изобщо.

Съдът ще поиска и допълнителен разпит на експерти, направили аутопсията за повече обстоятелства как точно е настъпила смъртта на Чората.

Ангел Димитров – Чората бе убит на 10 ноември 2005 година в Благоевград при полицейската операция „Респект”. Подсъдимите - майор Мирослав Писов, капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски Ангел Димитров, вече получиха по 19 и 18 години лишаване от свобода на 9 ноември миналата година. На 20 февруари 2008 г. Военно-апелативният съд отмени присъдите и върна делото за ново разглеждане.