Опасни за здравето турски лимони откри Агенцията за безопасност на храните. В плодовете е имало пестициди над максимално допустимата норма, допълва NOVA.

Рискът опасните лимони да са попаднали на пазара е минимален, уверяват експертите. Опасната стока е хваната още на границата и е върната в Турция.

Няма изискване по лимоните да има отличителни знаци, чрез които да разберем откъде са внесени. Можем на място от търговеца обаче да изискаме сертификат за произхода им. Някои експерти обясняват, че всички опасни плодове могат лесно да бъдат разпознати по нехарактерния им мирис.

Продължават да изтеглят полски яйца след съмнения за салмонела

Над 800 тона са върнатите пратки с лимони от началото на годината. От тях 140 тона са тези с високо съдържание на пестицид. За тях България е изпратила шест предупреждения до Европа.

От Агенцията уверяват, че рискът такива лимони да са попаднали в складовете и магазините е много малък, защото контрол се осъществява и в складовете в страната. На стоките там задължително има бележка, на която е описан какъв е произходът им и как са обработвани.

Най-често клиентите избират лимоните по цената, но все повече гледат и качеството. Всеки, който попадне на съмнителни хранителни продукти, може да сигнализира в Агенцията по храните.

Експертите съветват лимоните да се измиват добре с вода и сапун преди употреба, защото опасните пестициди са в кората.

Източник: Nova.bg

Снимка: Thinkstock/Getty Images