/ БГНЕС
Временно е забранено влизането на територията на България на всички граждани на трети страни през всички гранични пунктове с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт, информират от МВР.

Забранява се временно и влизането на територията на страната ни, независимо от тяхното гражданство, които пристигат от следните държави членки на ЕС и страни по Шенгенското споразумение с висок риск на разпространение на COVID-19: Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия, Швейцария, Австрия, Белгия, Исландия, Лихтенщайн и Люксембург през всички гранични пунктове, с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт.

Полиция и КПП-та в ромските квартали в София (ВИДЕО)

Забраната не се отнася за български граждани, членове на семействата на български граждани и лица със статут на постоянно и продължително пребиваване в България. На гражданите от тези държави-членки на ЕС и страни от Шенгенското пространство и членовете на техните семейства се позволява транзитно преминаване през територията на България с цел да се завърнат в държавата, където живеят или пребивават. Забраната не засяга граждани на държави-членки на ЕС и страните от Шенгенското пространство и членовете на техните семейства с изключение на горепосочените.

Настоящата забрана не обхваща: здравни специалисти, здравни изследователи и специалисти по грижата за възрастни хора; транспортен персонал, ангажиран с превоз на товари, екипажи на въздухоплавателни средства, извършващи търговски въздушен превоз, и друг транспортен персонал при необходимост; дипломати, служители на международни организации, военнослужещи и хуманитарни работници при изпълнение на техните задължения; лица, пътуващи по хуманитарни причини; граждани на трети страни, които имат разрешение за дългосрочно пребиваване в държава-членка на ЕС и преминават през България с цел да се завърнат в държава, в която живеят и пребивават.

27 служители на МВР с COVID-19, един е оздравял

На границата с Турция трафикът днес е нормален. За влизане в Турция не се пропускат чужди граждани с леки коли, микробуси и автобуси, пропускат се само турски граждани. Български граждани се пропускат на влизане в България на трите пункта на българо-турската граница. Турските гранични власти не разрешават влизане в Турция на водачи на тежкотоварни автомобили, които са граждани на рискови в епидемиологично отношение страни. Не се разрешава влизането и на водачи, които са посетили тези страни в последните 14 дни. Не е преустановено преминаването на български товарни автомобили.

Трафикът на товарни автомобили на ГКПП Кулата  /с Гърция/ е интензивен на вход. На ГКПП Илинден и ГКПП Капитан Петко войвода трафикът е нормален. Преустановено е преминаването през ГКПП Златоград поради усложнение на епидемиологичната обстановка на гръцка територия. На останалите пунктове гръцките гранични власти временно пропускат само чужди граждани, които живеят или работят в Гърция, което трябва да се удостовери на границата с официален документ на гръцки език. Ограничението не се отнася за водачи на камиони.

Контролът през КПП-та остава за празниците, целият състав на МВР на терен

На ГКПП Видин и на ГКПП Русе /с Румъния/ трафикът е интензивен на вход и на изход за товарни автомобили. На ГКПП Силистра, ГКПП Оряхово и ГКПП Дуранкулак трафикът е нормален. Временно е преустановено от румънска страна преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на българските Никопол, Свищов, Кайнарджа, Крушари и Кардам.

На ГКПП Калотина, ГКПП Връшка чука и ГКПП Брегово / със Сърбия/ трафикът на товарни автомобили е нормален. На трите пункта от сръбска страна не се пропускат пътуващи с леки автомобили, микробуси и автобуси в двете посоки. Преустановeно е преминаването на лица и автомобили през сръбските пунктове, съпределни на българските Олтоманци и Стрeзимировци.

На ГКПП Гюешево, ГКПП Станке Лисичково и ГКПП Златарево / със Северна Македония/ трафикът на товарни автомобили е нормален. На влизане в Северна Македония не се пропускат чужди граждани, пътуващи с леки автомобили, микробуси и автобуси. На излизане от Северна Македония пътуващите могат да преминават само на ГКПП Гюешево - ГКПП Деве баир.