Возят софийския боклук до няколко общини
Возят софийския боклук до няколко общини / netinfo

До двадесет дни балираният софийски боклук, който е складиран край столичния квартал „Дружба”, ще бъде извозен, заяви след правителственото заседание министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Той добави, че се водят преговори с кметове на общини, в които има регионални депа за битови отпадъци, но не уточни в кои райони ще бъдат транспортирани балите.

Синдромът на свръхчувствителност сред местното население ще заработи, затова на този етап се въздържам да обявя общините, с които се преговаря, каза Джевдет Чакъров и допълни:

„Общините са повече от три и е редно да бъдат разпределени на няколко места, затова защото битовите отпадъци на София са в доста сериозни обеми”.

Премиерът Сергей Станишев е разпоредил на всички министри, чиито ведомства разполагат с терени, да търсят място за временно съхранение на битовите отпадъци на София.

„Близо година се тъпче на едно място по този проблем”, обяви екоминистърът. Министрите одобриха техническата помощ за изграждане на завод за преработка на отпадъци край София да бъде включена в инициативата JASPERS на Евросъюза, която помага безвъзмездно няколко важни инфраструктурни проекти в България.

Според Чакъров това можело да доведе до изграждането на такъв завод до две години и половина.