/ БГНЕС
Волен Сидеров иска анкетна комисия в парламента да изчисти името на Левски
96261
Волен Сидеров иска анкетна комисия в парламента да изчисти името на Левски
  • Волен Сидеров иска анкетна комисия в парламента да изчисти името на Левски
Да се създаде анкетна комисия в Народното събрание, която да изясни истината за т.нар. съдебен процес срещу Васил Левски, на който той е осъден на смърт от османската власт за криминално престъпление. Това поиска пред симпатизанти и членове на парламентарната група на "Атака" лидерът на партията Волен Сидеров.
 
"Васил Левски е осъден на смърт заради убийство, което не е извършил", обясни още Сидеров.
 
Сидеров отбеляза, че вече е установено документално, че убийството на слугата Стойчо в една ловешка къща не е извършено от Левски. Има достатъчно документи, има Османски отдел в Народната библиотека, всичко това трябва да бъде проучено от една компетентна комисия, посочи той.
 
Отбелязваме 145 години от гибелта на Апостола

Специалната отоманска комисия, в която участват и българи за съжаление, издава смъртна присъда на Левски въз основа на едно единствено свидетелство на неграмотен човек - някой си Вутьо, че Левски е убил слугата Стойчо, заяви лидерът на "Атака".
 
Левски всъщност е осъден за криминално престъпление по чл.174 от тогавашния турски наказателен кодекс, а не затова, че прави комитети и организация за революция, отбеляза той. Сидеров посочи, че за комитетите и комитетската дейност тогавашната османска власт е предвиждала заточение. В същото време, виждайки, че това е предводителят на всички тези комитетски дела, те са бързали тихомълком, без много шум, такава е била директивата - да се направи процес тук, не в Цариград, в София, която тогава дори не е столица на вилаета, и да завърши със смъртна присъда, коментира Сидеров.
 
Паметна плоча на Левски откриха в посолството ни в Атина

"Искаме да се преразгледа този процес, Левски да бъде оневинен, че е убиец, защото, ако си спомняте, когато се искаше канонизирането му, от църквата имаше контрааргумент, че той е извършил убийство, заяви лидерът на "Атака", цитиран от БТА. По думите му това петно, лепнато върху паметта на Левски, трябва да бъде изчистено.