/ пресцентър, Министерството на отбраната
Министерството на отбраната се включва в оказването на хуманитарна и военно-техническа помощ на Украйна като предоставя дарение от 350 медицински пакети за 35 000 украински военнослужещи, каза на среща с посланика на Украйна Виталий Москаленко служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, цитиран в съобщение на интернет страницата на Министерството на отбраната, 

Двамата са обсъдили  възможностите за оказване на хуманитарна и военно-техническа помощ на Украйна.

Инициирана е процедура за предоставяне като дарение на зимни облекла за украинската армия, посочи  още министърът. 

Решението за дарението беше взето на редовното заседание на Министерския съвет миналата седмица. Дарението се осъществява в отговор на получено искане от украинската страна за осигуряване на медицинска техника и имущества, топли дрехи и екипировка за наближаващия зимен сезон. Посочените количества са от дългосрочно съхраняваните запаси от медицински имущества за нуждите на Българската армия.

На срещата посланик Виталий Москаленко изказа благодарност на министър Стоянов за настаняването на украински граждани в почивни станции на военното ведомство.

„Министерството на отбраната продължава да се грижи за украински граждани, потърсили спасение в България. Към днешна дата в две почивни бази на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ са настанени общо 214 души, от които 161 възрастни и 53 деца до 13 години“, посочи министър Стоянов.

В разговорите бе подчертан и приносът на България към Доверителния фонд на НАТО за възстановяване и рехабилитация на украински военнослужещи. Обсъдени бяха възможности за продължаване на ангажимента на страната ни за възстановяването и рехабилитацията на украинските военнослужещи в рамките на Доверителния фонд на Алианса, информират от Министерството на отбраната.