Край с предупредителното мигане на светофарите в София, съобщи NOVA.

Шофьорите, обаче, масово още не знаят, че зеленият сигнал на светофара вече рязко преминава към жълто, след което минава на червено. Според пътния експерт и автоинструктор Красимир Георгиев промяната носи риск.

"Много е опасно, защото това е чист физиологичен процес, нормално е поведението на водача да се адаптира предвид обстановката, която непрекъснато го заобикаля. Накрая резултатът е по-големият брой ПТП", обясни Георгиев. 

Оказва се обаче, че мигането противоречи на закона.

10 трика как колата ви да харчи по-малко


В писмена позиция от Регионалното министерство уточняват, че мигащия зелен сигнал за автомобили противоречи на Виенската конвенция за пътните знаци и сигнали, която страната ни е длъжна да спазва. И така – от общо 300 светофара в София с функция мигане, при 240 тя вече е премахната.

Димитър Петров от дирекция „Управление и анализ на трафика” в Столична община коментира, че би трябвало до края на тази седмица те навсякъде да изчезнат. 

От общината изпълняват нареждането, но са против премахването на мигането. И се позовават на статистиката на КАТ.

"Резултатите са доста добри, а именно от порядъка на 50% намаление на тежките ПТП. Хората го възприемат доста добре и за тях е по-безопасно да имат информация, че ще се смени сигналът", допълни още Петров. 

Светофари в София вече имат безконтактни бутони (ВИДЕО)

Преди въвеждане на мигането през 2016 година на кръстовището на Сливница и Опълченска са станали 41 катастрофи, а след това са паднали до 22. А след премахването на мигането, няма да има никакъв толеранс към тези шофьори, които минават на червено.

"Всички наши камери имат осигурен достъп до СДВР и колегите от там могат съвсем спокойно да ги използват за налагането на санкции. За съжаление, ние сега сме с вързани ръце", каза още Димитър Петров.