Внесоха в съда делото срещу началника на поделението в Челопечене
Внесоха в съда делото срещу началника на поделението в Челопечене / снимка: Sofia Photo Agency
Софийската военно-окръжна прокуратура внесе в съда делото срещу началника на поделението в Челопечене майор Мирослав Митов за незаконно изсичане и продажба на дървесина от района на поделението. Това съобщи говорителят на военна прокуратура Илиян Георгиев в интервю за Дарик радио. Митов е даден на съд за присвояване в големи размери на чужди вещи, собственост на Министерството на отбраната, и превишаване на властта с цел имотна облага. Наказателният кодекс предвижда до 15 г. затвор за първото обвинение и до 5 г. за второто.

Ето какво още каза говорителят на военна прокуратура:

С обвинителен акт са внесени две обвинения срещу бившия началник на поделението в Челопечене. Едното е за длъжностно присвояване в големи размери. Второто е за злоупотреба със служебното положение, което пак води до облагодетелстване на конкретна фирма. Някъде около 50 000 лева е общо стойността на щетите, възлезли от действия на Митов.

Става въпрос за изсичане на дървесина, незаконно изсичане, и предаването на фирма, без да бъде записано в поделението и разпореждане да се изсича дървесина, която се намира извън поделението, което от своя страна няма никакво правно основание и дървесината пак е предадена на тази фирма. Тя е действала по разпореждането на Митов. Той е нямал право да ги пуска в поделението да секат дървесината, защото е имал разрешение за кастрене, не за рязане. Второ, това, което е извън поделението, не може да разполага с него, защото не е собственик.