/ ThinkStock/Getty Images
От ВМРО започват борба с фалшивите новини, съобщиха от пресцентъра на партията и уточняват, че тази стъпка се налага заради зачестилите случаи на опасни фалшиви новини, които директно застрашават националната сигурност на България.

ДАНС проверява кой пусна „новината“, че евтаназията на животни цели да обезлюди Странджа
 
От партията започват изработването на закон, който да регулира съдържанието на материалите в интернет пространството, които към днешна дата не попадат под контрола на нито една институция. "Подчертаваме, че това не е опит за цензура, а за постигане на чистота на информационния поток, която ще допринесе за по-добрата работа на всички медийни канали", посочват от партията. "В момента дори сериозни телевизии, сайтове, радиа и вестници с ясна и прозрачна собственост стават жертва на фалшивите новини. Те също се подвеждат и публикуват статии, излъчват репортажи и правят дописки с невярно съдържание, базирани на препечатки без ясен източник", обясняват от партията.
 
Според ВМРО е назрял моментът за отделен закон, който да въведе правила и да постави медиите в равнопоставено положение. Сега медиите с професионално отношение търпят контрол и санкции, а такива, които пускат фалшиви новини, остават без наказание, смятат от ВМРО. Тази порочна практика трябва да бъде прекратена, подчертават от партията.

Защо фалшивите новини се разпространяват по-бързо от истинските?
 
Екип от специалисти вече работи по темата като сравнява световните практики в областта и ги съпоставя с настоящата законодателна уредба по темата в страната. Още в началото на новия политически сезон ще предложим на коалиционните ни партньори от Обединени патриоти и ГЕРБ и на всички други парламентарно представени партии нашите идеи за справяне с фалшивите новини и ще разчитаме на тяхното държавническо поведение и подкрепа, посочват от ВМРО. Ако се налага, те ще поискат и съставянето на временна парламентарна комисия по темата.
 
"Заглавия от типа "Самолети тайно оставят мигранти на военните летища" или "В ход е план за заселване на Странджа с бежанци" и още по-абсурдните твърдения, че дребният рогат добитък в Ямболско се изтребва не заради чумата, а за да се освободят постройки за мигрантите, които Западна Европа ще ни върне, са опасни за вътрешната и за националната сигурност на страната. А появилата се информация за смъртта на баба Дора, след като са евтаназирали козите, е меко казано неморална - тя е нехуманна и престъпна", подчертават от ВМРО.

Всичко става с пари: Публикуваха фалшиво изследване за рака в научно списание
 
"На това трябва да се сложи край. Живеем във века на високите информационни технологии и е крайно време да изградим законодателна бариера (включително и с помощта на технологиите) за разпространението на фалшивите новини", посочват от партията. Те припомнят, че съвременните млади хора "живеят" в интернет, а образователната система е лишила много от тях от умението да четат критично публикациите. Функционалната неграмотност също е благоприятен фактор лъжливите "новини" често да стават най-четените и разпространявани в мрежата линкове, посочват още от ВМРО.

ГЕРБ обвини президента Радев в разпространение на фалшиви новини