/ Thinkstock/Getty Images
Фалшивите новини се разпространяват в интернет по-бързо от истинските, но това се дължи повече на самите потребители, отколкото на програми тип ботове, показва публикувано в сп. "Сайънс" изследване, цитирано от АФП.
 
Изследването на екип от Масачузетския технологичен институт обхваща периода от 2006 до 2017 г. и около 126 000 новини - истински и лъжливи, пуснати в Twitter от 3 милиона души над 4,5 милиона пъти.
 
Клавиатурна армия: В кои държави правителствата манипулират с фалшиви новини?

За установяване на разликата между истински и фалшиви новини екипът е използвал изводите на шест независими организации за фактологични проверки.

Фалшивите информации обикновено се разпространяват по-бързо и по-обхватно от истинските. На истинските новини е нужно средно шест пъти повече време да достигнат до 1500 души, отколкото на фалшивите.
 
Интернет гиганти на война срещу фалшивите и некоректни новини

Има 70% по-голяма вероятност една фалшива новина да бъде ретуитната в сравнение с истинска новина, отбелязва Ройтерс. Това се наблюдава във всички категории информация, но е най-ярко изразено във фалшивите политически новини, отколкото във фалшивите новини за тероризъм, природни бедствия, наука, градски легенди или финанси.
 
Какви са начините да избягвате фалшивите новини?

Екипът на изследването освен това изтъква, че разликата идва от хора, а не от софтуери за автоматични операции в интернет, известни като ботове. Ботовете разпространяват по еднакъв начин истинските и фалшивите новини, което значи, че хората са по-отговорни за по-високото разпространение на фалшиви новини.
 
Според изследването това наблягане на фалшивите новини може да се дължи на способността им да изненадват хората повече от истинските новини, защото противоречат на очакванията и представите им.
 
Разработват "ваксина" срещу фалшивите новини

Установява се също, че Twitter акаунтите, които публикуват фалшиви новини, обикновено имат по-малко абонати, следят по-малко други акаунти и са по-малко активни от тези, които пускат истински новини.
БТА