Разработват ваксина срещу фалшивите новини
Разработват ваксина срещу фалшивите новини / ThinkStock/Getty Images

Учени от Кембриджския университет работят върху "ваксина" срещу фалшивите новини - психологически инструменти, с които да противодействат на изопачаването на фактите в новинарския поток, съобщи Би Би Си.

Според специалистите превантивното предлагане на малки порции невярна информация на читателите може да помогне за спиране на фалшивите твърдения. Измислени новини от изборите в САЩ и Сирия причиниха истинско безпокойство.

Интернет гиганти на война срещу фалшивите и некоректни новини

"Невярната информация може да се разпространява и репродуцира като вирус. Идеята ни е да набавим когнитивен репертоар, който да помага на човек да изгради резистентност към нея, така че когато се сблъска с подобен тип твърдения, да е по-малко податлив", каза ръководителят на изследването доктор Сандър ван дер Линден.

Проучването беше направено като прикрит експеримент.

През 2016-а Facebook е говорил най-много за политика

На повече от 2000 американски граждани бяха представени две твърдения за глобалното затопляне. Когато им бяха предложени последователно добре известни и фалшиви факти, лъжата измести истината. Когато обаче информацията беше комбинирана с дезинформация под формата на предупреждения, фалшивите новини имаха по-малък резонанс.

Съчинените новини, че папата подкрепя Доналд Тръмп, и че неговата съперничка демократ Хилари Клинтън продава оръжия на "Ислямска държава", бяха четени и споделяни от милиони потребители на Facebook по време на кампанията за избор на президент в САЩ.

Facebook наказва статиите с „шокиращи" заглавия

По-късно от социалната мрежа обявиха нови мерки за справяне с проблема на фалшивите новини и има натиск Google и Twitter също да му обърнат повече внимание.

В Германия дори има предложение да се създаде специална правителствена единица, която да се бори срещу фалшивите новини.

Източник: БТА