Днес в Министерски съвет обсъдихме ситуацията. Всички граждани да бъдат спокойни. Имаме готов план за този сценарий, той е готов отпреди един месец. МЕ има точни стъпки за изпъленение, няма да бъдат ограничавани количествата газ.  Това всъщност е проблем между „Газпром“ и ЕК. Министърът на енергетиката отива утре в Брюксел, за да може отговорът да бъде общ. Това заяви премиерът Кирил Петков на брифинг.

Причината „Газпром“ да спре доставките за газ е искането за плащане в рубли с трети страни. Ние няма да дадем този шантаж да бъде използван, едновременно с това преглеждаме договорите не само за доставка на газ, но и транзит на газ. Шантажът не е начин и отношение, което българската държава ще търпи, посочи той.

Спирането на руския газ: „Шантаж“ или предвестник на енергийна криза (ОБЗОР)

„Имаме ясен план и откъде ще дойдат другите доставки на газ“, заяви министър-председателят Кирил Петков. И подчерта, че ще се прави пълен преглед на договорите не само за доставка на газ, но и на транзит. "Факт е, че след 3 милиарда лева изхарчени, единственото, което имаме като диверсификация, е може би в гаража на г-жа Арнаудова с джип там. Нямаме диверсификация, нямаме 3 милиарда, но в последните три месеца работим усилено за изграждане на гръцката връзка", заяви премиерът Петков. 

"С Мицотакис обсъдихме газовата връзка с Гърция, всичко върви по план. До юни ще имаме допълнителни количества от Азербейджан", прогнозира Петков.

Енергийният министър Александър Николов посочи, че след сутрешната пресконференция вече има потвърждение за физическо спиране на газовите доставки. По последно плащане от страна на "Булгаргаз" парите, които са утвърдени по механизма в договора, са върнати обратно, стана ясно от неговото изказване.

„Газпром”: Доставките на газ за България и Полша са напълно спрени

Николов посочи, че за да се постигне максимална ефективност на цените, трябва да се търсят всякакви канали - включително конвенционална доставка през Гърция, Турция, включително LMG за балансиране, когато не достигат количествата.

Според енергийният министър в последните седмици "Газпром" се е превърнал в несигурен доставчик и партньор, тъй като се използва енергийните доставки като икономически инструмент по време на война за натиск.

"България е бил винаги е бил коректен партньор и платец, не само към "Газпром", но и всички съседни страни. Прегледът е наложителен след писмото от вчера. Когато транзитът на природен газ, но и финансовото състояние на "Булгаргаз", а и "Булгартрансгаз" зависи от "добрата воля" на един и същи "партньор", е съвсем логично да се направи преглед на тези договори, тъй като инвестицията от 3 милиарда зависи само от един-единствен икономически субект и това е "Газпром", разясни още министър Николов.