Правителството обявява война на всички рецидивисти зад волана, това съобщи в Министерския съвет премиерът в оставка Кирил Петков и допълни, че започва мащабна национална акция срещу шофиране под въздействието на наркотични вещества. Повод за извънредната пресконференция за мерките и действията на властта за безопасност на движението по пътищата стана жестоката катастрофа от вторник вечерта, при която загинаха две млади жени в София, пометени от джип на тротоара. На следващия ден, след като първоначално се укри, при спецакция бе арестуван и Георги Семерджиев за това, че е шофирал, като му бе повдигнато и обвинение. 

"Това е война срещу всички, които имат агресивно поведение на пътя", посочи Петков. 

"Трагедията от вторник, подобно на трагедията с Милен Цветков, се дължи на употребата на наркотици и шофиране в нетрезво състояние. Много от тези рецидивисти, които нарочно не спазват правилата, са част от тъмната страна на нашето общество и имат чувството за безнаказаност. Никой не трябва да е над закона в България", допълни той. 

Вътрешният министър Бойко Рашков потвърди думите на премиера в оставка, че започват масирани проверки на МВР за управление на МПС след употреба на наркотици. "Надявам се и на съдействието на обществеността - моля гражданите, които стават свидетели на неадекватно поведение на пътното платно, да информират на тел. 112. Между 17:30 и 18:00 ч. на същата дата, когато е станал трагичният инцидент, е имало лек пътен инцидент, при който един български гражданин е преценил, че за такава дребна повреда, каквато му е причинил Семерджиев, не е необходимо да съобщава на органите на МВР", каза Рашков.

Той обясни, че властите ще се постараят да изяснят в детайли случая, свързан с Георги Семерджиев, включително ако има достатъчно данни за съпричастност на служители на МВР. В тази връзка той посочи, че служителка на МВР е съдействала на Георги Семерджиев във връзка с жестоката катастрофа, при която загинаха две жени. По думите му тя е работила в едно от районните управленията в столицата и има отношения със Семерджиев, като се очаква да бъдат установени какви точно са те.

"Нали знаете какво правят в такива случаи, когато са втренчени в някой? В болничен е", каза министърът. 

"Ще изясним в детайли случая, свързан с Георги Семерджиев, както и всички случаи, за които имаме съмнение, че са били неглижирани. И това дали някой не е причинил косвено този трагичен инцидент. Имам предвид факти, които са известни вече на МВР. Оказа се, че този човек е без книжка от 2005 г. До ден днешен той е управлявал различни превозни средства, без да има документ. По отношение на него са предприемани десетки действия на органи на МВР, включително са изпращани материали в прокуратурата за образуване на досъдебни производства", подчерта Рашков на брифинга.

"Имаме безспорни данни, че Семерджиев се е постарал да получи шофьорска книжка от Швейцария. След проверка, ние получихме данни, че Швейцарската конфедерация не е издавала на този български гражданин подобен документ. С този документ той се е представял при няколко проверки, като при една от тях е избягал", обясни той.

Междувременно вече стана ясно и, че в джипа на Семерджиев са намерени сигнална синя лампа и стоп полицейска палка. 

Комисар Тенчо Тенев - началник на отдел „Пътна полиция" към СДВР също коментира нощта на трагедията в София, при която две млади жени загинаха, пометени от джип на тротоара. "Пристигнах на мястото 15 минути след катастрофата", посочи той.

"По данни на граждани, които присъстваха на мястото, а те бяха много, на предното стъкло на джипа имало лампа и ме попитаха дали това не е автомобил на някоя служба", посочи Тенев. 

"Аз просто погледнах с фенерчето, видях, че има синя лампа. Колегите също я видяха. Но не сме пипали никакви веществени доказателства", допълни той. 

Министърът в оставка Бойко Рашков обясни и детайли от съдебното минало на Семерджиев.

"Преди известен период от време той е бил заловен с около половин килограм марихуана и 400 гр кокаин. За това нещо, процесът не е протекъл по общия ред. По предложение на прокуратурата, процесът е протекъл по реда на споразумението. Договорили са се прокурорът и Семерджиев. С неговия защитник са договорили 8 месеца "лишаване от свобода". Осем месеца! Сега се установи, че след като е излязъл от затвора, той се води на адрес Пети район в столицата и е нямало никакво полицейско наблюдение по отношение на този човек, защото видите ли обяснението е, че той е бил само там регистриран, но понеже не бил в добри отношения с неговите родители, той не живеел там, а живеел някъде. А там, под Пети район, има една криминална служба, която трябвало да знае, че той е освободен от затвора и да има контрол над него", разказа Рашков. 

"Днес не стана ясно тази служба дали е упражнявала някакъв надзор над този човек и в какво се е изразявало. Тази криминална служба наблюдавала ли е този човек? Ако сумираме всичко, което е могло да бъде направено, а не е направено, аз мисля, че нямаше да стигнем до този инцидент сега", коментира още Рашков.