Столичният общински съвет ще заседава извънредно след случаите на насилие в центъра на София. СОС е свикан от председателя Цветомир Петров. За спешно заседание настояха преди това част от политическите сили в градския парламент.

Заседанието е насрочено за този четвъртък.

Вечерта на шести март на бул. "Витоша" чуждестранни студенти нападат момче, защитаващо момиче, на което те са подвиквали. Видео кадрите показват, че 6-7 души нападат един. Другите два случая са от вечерта на 8 март – сбиване в центъра за бежанци в кв. "Овча купел", което прераства в разходка по улиците на въоръжени с тръби и прътове бежанци. Третият случай е от 21 ч. вечерта, отново на бул. "Витоша" – млади мъже нападат пакистански студенти с английско гражданство.

Боят на бул. „Витоша“ е станал заради момиче

Още в петък, след появилите си информации за случаи на насилие в столицата, шефът на градския парламент и кметът на Столичната община Васил Терзиев са провели разговор, на който е обсъдена възможността да бъдат поканени представители на МВР, СДВР, Държавната агенция за бежанци и дирекция „Сигурност“ относно предприетите действия по конкретните случаи и дейността на институциите за опазване на обществения ред в София през изминалата година, както и за предвидените мерки за подобряването им през настоящата година, съобщиха от Столична община.

Кметът Васил Терзиев и председателят на СОС Цветомир Петров призовават разговорът за сигурността в София да се води конструктивно и на бази на факти, а не да се допуска политическа спекула и да се всява паника в обществото.

„Свиквам настоящото заседание по две причини – първата от тях е, че спокойствието и сигурността на столичани са наш приоритет, а втората е с цел трезво да анализираме ситуацията и да предприемем необходимите мерки за подобряването й. Недопустимо е да се използват, както се оказа битови инциденти за трупане на политически дивиденти. Призовавам всички общински съветници да подхождаме прагматично и отговорно по отношение на тази деликатна тема. Нека първо да чуем какво казват компетентните институции, а не да внасяме дезинформация и по-страшното – да насаждаме нетолерантност и омраза между гражданите“, коментира Цветомир Петров.

От "Възраждане" твърдят, че има получени редица сигнали от граждани до политическата сила, в които се съобщава за "нападения над деца от страна на мигранти".

От ГЕРБ-СДС също преди дни се обявиха за извънредно заседание. "Станахме свидетели на три случая на насилие с чужди граждани в София! Тези инциденти имат потенциал да предизвикат непредвидими ответни реакции за отмъщение. Има редица сигнали от жители на район “Овча купел”, които живеят в постоянен страх от сблъсъци с мигранти", се казва в позицията на партията.

Междувременно от ВМРО настояха МВР да профилактира целия криминален контингент, свързан с трафик на хора и каналджийство.

Бой между българи и чужденци на бул. „Витоша“ в София

Да изкараш въоръжени с дълго автоматично оръжие полицаи по улиците на София е рисково. Това илюстрира глупостта и тоталната некомпетентност на висшите ръководни кадри в МВР, т.е. ведомството се управлява от хора, които не са за тия постове. Дислоцирането на такива сили не трябва да е в пешеходната зона, а около мигрантските лагери и невралгични точки като Женския пазар и Лъвов мост, се казва в позиция на  общинския съветник Карлос Контрера.

Той е категоричен, че засилените патрули и силите на Жандармерията трябва да влязат в редовните графици и да патрулират по план, а не извънредно.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня