Владимира Янева на съд по делото „Червеи
Владимира Янева на съд по делото „Червеи / снимка: БГНЕС, архив

Софийска градска прокуратура даде на съд Владимира Янева и Тодор Костадинов.

Днес СГП внесе обвинителен акт срещу бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева за престъпление по служба и срещу Тодор Костадинов за документно и компютърно престъпление, съобщиха от прокуратурата.

Владимира Янева е обвинена за това, че в периода от 12.09.2013 г. до 25.03.2014 г., като съдия и председател на СГС, два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила продължаване на използването на специални разузнавателни средства /СРС/ в нарушение на Закона за СРС.

Разрешенията са дадени по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър", без същата да е обект за установяване на самоличността на лица, за които са получени данни и има основания да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежки престъпления.

Не са били спазени и изискванията на закона за мотивиране на исканията за използване на СРС и в нарушение на максималните срокове за прилагане на СРС.

По отношение на Владимира Янева е взета мярка за неотклонение "подписка".

Тодор Костадинов е обвинен в това, че в периода 12.09.2013 г. до 25.03.2014 г. в качеството си на длъжностно лице - директор на дирекция "Вътрешна сигурност"-МВР, при условията на продължавано престъпление е съставил общо 6 официални документи, в които удостоверил неверни обстоятелства, с цел тези документи да бъдат използвани пред председателя на Софийски градски съд.

Източник: БГНЕС