ВКС ще заседава за възобновяване на делото на Митьо Очите
ВКС ще заседава за възобновяване на делото на Митьо Очите / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Върховният касационен съд ще заседава в петък по искането на главния прокурор Борис Велчев за отмяна на одобреното споразумение, с което Димитър Желязков - Митьо Очите е признат за виновен, съобщиха от съда. Това наказание е „явно несправедливо и не съответства на изключително високата обществена опасност на конкретно извършеното деяние и деец", се посочва в искането за възобновяване на наказателното дело.

На 22 април Бургаският окръжен съд осъди Димитър Желязков на четири години и десет месеца лишаване от свобода по дело за „пране на пари". Присъдата влезе в сила веднага, тъй като е постановена след споразумение между прокуратурата и защитниците на подсъдимите.

Димитър Желязков излежава присъда от четири години и шест месеца лишаване от свобода, получена през 2007 г. за организиране на престъпна група. От него и от майка му съдът постанови отнемане в полза на държавата на жилища, вила, магазин и търговски помещения в Несебър и в Сунгурларе, както и банкова касета със златни монети на стойност над 49 000 лева.

Очаква се съдът да се произнесе в едномесечен срок, след като заседава в петък.