София въвежда първата зона с ограничение от 30 км/ч за движение на автомобили в центъра на града. Мярката влиза в сила от 10 февруари. Целта - да се повиши пътната безопасност и да се стимулира ползването на градския транспорт. 

Такива зони има в много европейски държави - Германия, Франция, Швейцария, Австрия, Испания, Италия и др. Австрийският Грац е първият европейски град, който въвежда мярката от 30 км/ч за цялата си територия, с изключение на основните булеварди, още през 1992 година.

Въвеждат първата „Зона 30“ за по-голяма пътна безопасност в София

По примера на големите градове в Европа от 10 февруари ограничението ще бъде в сила за карето от бул. ”Пенчо Славейков”, към бул. “Витоша” и бул. “Скобелев”, до бул. ”Прага”. В зоната ще влизат улиците и булевардите вътре в карето, а по гореизброените гранични булеварди максималната позволена скорост остава 50 км/ч. Това обясни пред NOVA инж. Димитър Петров от “Управление и анализ на трафика”.

iStock/Getty Images

Предвижда се и разширение на зоната. Пътищата от първокласната улична мрежа, обаче, няма да бъдат обхванати от тази “Зона 30”, обясни още инж. Петров.

Той даде пример с германската столица, в която има въведено подобно ограничение. Изследване показва, че там няма увеличение на вредните емисии. 

В зоната ще бъдат поставени знаци, които да напомнят на шофьорите да намалят скоростта. Според общинския съветник Борис Бонев обаче мярката е побългарена и няма да доведе до желания ефект.

„За да бъде една Зона 30 наистина ефективна за осигуряване на пътна безопасност, има нужда от инфраструктурни мерки, тротоарно уширение, зигзагообразно движение, успокояване на зоната чрез повдиганти кръстовища - все мерки, които не са предвидени в този проект”, твърди общинският съветник.

Освен инфраструктурата,  важно е и как ще как ще бъдат контролирани шофьорите в зоната, напомнят експерти. Ограничението от 30 км/ч няма да важи за големите булеварди. Мярката засяга само локалните улици.

Част от жителите на столицата одобряват решението. Според други, по-ниската скорост ще създаде проблеми както за трафика, така и за околната среда.

Очаква се поетапно „Зона 30” да бъде разширена и да обхване района между булевард  “Христо Ботев”, ул. “Алабин”, "Патриарх Евтимий" и ул. "Ангел Кънчев”.