Разходки на открито, спорт и витаминозна храна са най-сигурните ни оръжия срещу върлуващите в момента вируси. Около това мнение се обединиха общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова и председателят на Българското дружество по хранене и диететика проф. Божидар Попов, посочва NOVA.
Проф. Кантарджиев: Грипът още не е минал, трябва много да се внимава
Д-р Николова бе категорична, че дори когато имаме висока температура, не трябва да се затваряме в топло помещение.
„Навън концентрацията на вируса е много по-малка. А в момента се засякоха два щама - пуска ми единият и ни среща другият, точно когато имунната система е в тотален срив. Най-опасна е тази ситуация за децата. Ето защо трябва да ги караме да излизат колкото е възможно по-често”, обясни д-р Николова.
Хващаме грипа по два начина - ето как да се предпазим
Според проф. Попов най-добрият имуностимулант е здравословната и разнообразна храна.
„Най-важното в балансираното хранене е белтъкът от животински произход. В грипно време задължително трябва да се консумират мляко и млечни продукти, яйца, пресни плодове и зеленчуци, защото те съдържат антиоксиданти. Чесънът също е много полезен”, каза проф. Попов.
Д-р Ненков: Не се правете на герои, взимайте си болничен при грип
Той поясни, че мазнините от животински произход, с изключение на рибната, „не са добри приятели на имунитета”.
„В никакъв случай не трябва да се подлагаме на диета в грипно време”, категоричен е експертът.
Д-р Николова пък подчерта, че е важно и да пием вода – поне 1,5 литра на ден.
Проф. Кантарджиев: Грипът още не е минал, трябва много да се внимава
Д-р Николова бе категорична, че дори когато имаме висока температура, не трябва да се затваряме в топло помещение.
„Навън концентрацията на вируса е много по-малка. А в момента се засякоха два щама - пуска ми единият и ни среща другият, точно когато имунната система е в тотален срив. Най-опасна е тази ситуация за децата. Ето защо трябва да ги караме да излизат колкото е възможно по-често”, обясни д-р Николова.
/ Thinkstock/Getty Images
Според проф. Попов най-добрият имуностимулант е здравословната и разнообразна храна.
„Най-важното в балансираното хранене е белтъкът от животински произход. В грипно време задължително трябва да се консумират мляко и млечни продукти, яйца, пресни плодове и зеленчуци, защото те съдържат антиоксиданти. Чесънът също е много полезен”, каза проф. Попов.
/ Thinkstock/Getty Images
Той поясни, че мазнините от животински произход, с изключение на рибната, „не са добри приятели на имунитета”.
„В никакъв случай не трябва да се подлагаме на диета в грипно време”, категоричен е експертът.
Д-р Николова пък подчерта, че е важно и да пием вода – поне 1,5 литра на ден.
/ Thinkstock/Getty Images