Починалите досега за октомври са 5.80 пъти повече отколкото починалите за целия октомври 2020. Това изчислява математикът проф. Николай Витанов. И се позовава на данните в официалния портал coronavirus.bg:

починали в края на септември 2021 - 20882
починали до днес - 23440
починали октомври 2020 (за целия месец) - 441
починали за октомври 2021 - 2558 (за 26 дни)

Днес базовото репродуктивно число е 1.369, пише още математикът. И анализира: „Шести ден над 1.3. Натоварването на здравната система е значително. Броят на активните случаи ще расте бързо, ще се увеличават по-бързо и хоспитализациите и случаите за интензивни отделения. Тук да поддържам огъня - знаете ли кое е най-малкото шестцифрено число. Някои се сетиха, сетиха се и защо питам и кога евентуално ще ви го напиша това число“.

По думите му разпространението на заразата в страната е дифузно - всички области са с такова разпространение. „Гледам числата и се чудя какво да ви напиша. Никакви числа, но в Северозападна България ситуацията с дифузното разпространение никак не е добре. То не, че София-град е цъфнала и вързала. Това, което излиза от компютрите, не ми рисува оптимистичен край на октомври и оптимистично начало на ноември“, пише още Витанов.

И съветва какво да се прави в тази обстановка. „Най-важното е да седите на достатъчна дистанция от другите. Ходете, където искате, правете, каквото искате, но стойте на дистанция. Минимизирайте възможността някой да ви зарази - стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща“, категоричен е математикът. И допълва: „Който иска, може и да се ваксинира (ама не е задължително). Спасяването на давещия се е в неговите ръце. Пазете се, пазете си скъпата биологична собственост, помнете, че тая пандемия ще свърши и ще ви трябват организми в добро състояние за живота след това“, заключва още той.