Не се ловете на приказки, че е добре да живеете безхаберно и да се заразявате, апелира математикът
Разпространението на заразата в страната е преобладаващо дифузно. Днес 24 области са с такова разпространение, вчера са били 22. Това заяви математикът проф. Николай Витанов във Фейсбук. По думите му и този показател се влошава. „Заболеваемостта при дечурлигата и учениците се очаква да расте, вече писах“, припомня математикът.

И прогнозира: „Очакват ни две трудни седмици. Писах ви, че човешкото тяло е скъпо нещо - застрахователната му стойност е над 10 милиона евро. За човешката душа, не говорим, трудно е да се измери колко струва“.

Витанов апелира: „Пазете тази ваша скъпа биособственост. Тя ви осигурява двете най-важни неща - здраве и живот. Не се ловете на приказки, че е добре да живеете безхаберно и да се заразявате. Може да си причините повреда на скъпата собственост, която да ви струва десетки хиляди за поправка (ако изобщо може да се поправи)“.

И продължава „Защо да се охарчвате, като може с малко внимание и спазване на елементарни мерки и без паника, да преминете през тази пандемия с неповредена материална основа на съществуването ви. Това ви предлагам аз. Гледайте си интереса“, категоричен е математикът.

Проф. Витанов отчита, че случаите дневно са под 10 хиляди, а областите на ниво 4 са по-малко от половината, така че не се очаква локдаун. „Политиците с много голяма вероятност няма да позволят налагането на тотален локдаун при това положение“.

Днес базовото репродуктивно число е 1.245. Според Витанов „очакванията са за продължаващо плавно влошаване на ситуацията. Плавно, плавно, но се приближаваме към границите на възможностите на здравната система да издържа на натиска. Числото наближава 1.3, ако го прехвърли, натискът вече няма да е плавен. Хората на първа линия усещат засилващия се натиск“, пише още математикът.