"Вирусът ни пече на бавен огън", заяви математикът
Развитието е според очакванията. Очакванията са: оформяне на вторичен пик на вълната и висока смъртност. Това написа във Фейсбук профила си математикът проф. Николай Витанов, по повод разпространението на пандемията в България.

За смъртността, той написа, че няма да коментира, а само ще даде данни за информация:

починали в края на септември - 20882
починали до днес - 21656
починали октомври 2020 (за целия месец) - 441
починали за октомври 2021 - 774 (за 10 дни)

„Ама защо Витанов сравнявал октомври тази година с октомври миналата година. Защото тогава общественото съзнание не беше разядено още от антиковид и антиваксърски доктрини, а сега е. Затова“, написа още математикът.

По думите му броят на областите на ниво 4 расте полека.

„Днес са 7 заедно с кандидатите. Лошото е, че София-град вече е кандидат за ниво 4. Скоро кандидатурите на Ямбол и Благоевград ще се появят отново. Из Родопите положението е по-спокойно“, отичта още математикът.

И допълни: „Както виждате, прогнозата ми, че няма да има тотален локдаун и че броят на регистрираните случаи няма да стигне 10 000 на 15 октомври, ще се сбъдне“.

„Очакванията са много тъмно червената зона в Западна България да се формира пак във втората половина на седмицата“, изчислява математикът в прогнозната си карта за 14-дневната заболеваемост.

„На картата на риска съгласно нашата методология София-град и Пловдив все още не са влезли във виолетовата зона. Като прибавим към това и факта, че днес базовото репродуктивно число е 1.03, та очакванията са за продължаващо плавно влошаване на ситуацията. Образно казано - вирусът ни пече на бавен огън, неговата тактика е да катурне здравната система чрез постепенно увеличаване на натиска върху нея. Здравната система все още има сили да се брани, но тая работа няма да продължи още дълго, ако натискът на вируса се запази“, заключва Витанов.

Според него разпространението на заразата в страната е леко преобладаващо дифузно. 15 области са с такова разпространение, в началото на миналата седмица бяха 11. „И този показател е влошен. С две думи - и тази седмица няма да е лека“, прогнозира още математикът.