На областен щаб са били обсъдени конкретни мерки, които ще бъдат изпратени за съгласуване до главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и здравния министър д-р Стойчо Кацаров
Софийският оперативен щаб обсъди мерките срещу разпространението на COVID-19 в столицата, предвид информацията, че София вече е в тъмночервената зона на разпространение на вируса, научи DarikNews.bg. Експертите в щаба се събират традиционно, за да анализират епидемичната обстановка.

Не е постъпило предложение за налагане на по-тежки мерки, предвижда се затягане на контрола по спазването им

Детските градини и училищата в София няма да бъдат затваряни, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова във Фейсбук профила си. „Това е предложението на софийския оперативен щаб, което ще изпратим до министъра на здравеопазването и областния щаб, които имат правомощия да въвеждат мерки на територията на общината“, уточнява кметът.

По думите ѝ 232 са карантинираните паралелки в училищата, което е под 4% от всички, а в детските градини процентът е малко над 1% с 23 групи под карантина. „Данните позволяват да продължи досегашната организация на работа – с карантиниране при положителни случаи или въвеждане на ротационен режим на работа на отделни училища, при достигане на определените условия“.  

„Увеличаваме екипите за контрол на противоепидемичните мерки в градския транспорт и търговските обекти. Към екипите на Общинска полиция, Столичен инспекторат и СДВР включваме и 3 екипа от дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община. За последната седмица са извършени 560 проверки в градския транспорт и 428 на търговски обекти“, написа Фандъкова.

Цветови зони и конкретни забрани: Здравният министър публикува плана за действие при нова COVID вълна 

Изключително тревожна е информацията за закъсняване на заплащането на лекари и персонал от COVID отделенията с повече от 2 месеца, написа още кметът на София. Столичната община ще изпрати сигнал до НЗОК за предприемане на незабавни мерки за изплащане на възнагражденията на медицинския персонал. „Очаквано напрежението сред лекарите е много голямо и то на фона на увеличаващия се брой хоспитализации“, категорична е Фандъкова. Към 10 октомври в столичните болници се лекуват 1229 пациенти с COVID-19, от които 214 са на интензивно лечение.  

COVID-19 в България: Новите случаи за последните 24 часа

София продължава да е на първо място по ваксинирани граждани, но актуалните данни показват, че броят на желаещите да се ваксинират намалява чувствително, отчита още кметът.
Доц. Кунчев: Засега локдаун не се налага

Междувременно мобилен пункт за ваксинация отвори врати "Летище София". Екипи на „Спешна помощ" поставят ваксините на „Biontech/Pfizer", „Moderna" и "Janssen" в специално пригоден за целта бус. 

По-късно през деня на областен щаб са били обсъдени конкретни мерки, съгласно Плана за справяне с пандемията, които ще бъдат изпратени за съгласуване до главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и здравния министър д-р Стойчо Кацаров.