Виновните за побоя в Скопие да бъдат наказани
Виновните за побоя в Скопие да бъдат наказани / netinfo

България настоява да бъдат предприети всички необходими мерки виновните за случилото се на 13 януари в Скопие да бъдат наказани, а инциденти от подобен характер да не се повтарят. Това стана ясно след среща на директора на дирекция “Европа-1” в Министерството на външните работи Косьо Китипов с извънредния и пълномощен посланик на Македония в София Абдираман Алити.

Във вербалната нота, връчена на ръководителя на македонската дипломатическа мисия у нас, страната ни настоява Македония да направи правилен анализ на инцидента, който доведе до ескалиране на антибългарски настроения и насилие срещу граждани на България.

Според двустранната българо-македонска спогодба, подписаната през 1999 г., София и Скопие се задължават да не допускат подстрекателство, което би навредило на отношенията между двете страни.

От външно министерство са припомнили на извънредния и пълномощен посланик Алити, че през последните два месеца на срещи с македонския си колега, министърът на външните работи на България Ивайло Калфин е подчертал необходимостта от предприемане на ефективни действия за преустановяване на различните форми на антибългарски прояви.

В нотата се подчертава необходимостта от публично осъждане на подобен вид прояви. Заявено е и очакването за официална позиция от страна на властите в Скопие по този повод.

Посланик Алити е изразил съжаление за случилото се и е обещал пълно съдействие от македонска страна за установяване на виновните. Пред медиите той отказа коментар.