/ iStock/Getty Images
Бюджетът за 2022 г. е бюджетът на промяната, каза депутатът от "Продължаваме промяната" Венеция Ангова по време на дебата по законопроекта за удължаване на действието на стария бюджет, предаде БГНЕС. 

Заформилата се дискусия в пленарна зала формално беше по заглавието на законопроекта за удължаване на прилагането на стария бюджет, но спорът се съсредоточи върху очаквания нов бюджет за 2022 г.

Венеция Ангова от "Продължаваме промяната" заяви, че законопроектът е за прилагане на разпоредбите на бюджетните закони от предходната година до 31 март 2022 г. е необходим като временна мярка, докато бъде приет новият бюджет. Ангова коментира забавянето на приемането му и обърна внимание колко време са гласували дневния ред за деня.

"Недоверието на обществото в партиите на статуквото доведе до провеждане на избори три пъти миналата година. Удължаването на бюджетите от миналата година се налага, защото се очакваше редовно правителство, което да ги подготви. Необходимо е действащо Народно събрание, което да проведе съответната процедура по приемане на закона. Изборът на правотилеството се случи на 13 декември", припомни Ангова. Според нея последните 12 години се вижда репликиране на бюджета година към година и има забавяне, защото е трудно начинение да се приложат политиките на промяната.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че е безпрецедентно на 20 януари България да няма Закон за държавния бюджет. "Няма и представен проект все още, защото разбрахме, че правителството, финансовият министър и премиерът имат по-важни задачи като това да посещават филмови прожекции. В това няма нищо лошо, да бъде подкрепяна българската култура и кинопроизводство, но оставам с впечатление, че моловете се ползват не само за подготвяне на коалиционно споразумение, а за културни събития. Това, което ни се предлага, както разбрахме от колегата, е ребрандиране на един бюджет", каза още Десислава Атанасова и напомни и за "Виденовата зима". 

Явор Божанков от БСП изтъкна, че изказванията не са били по същество и са били далеч от заглавието. 
БГНЕС