Велчев е изненадан от мълчанието за самоубийството на Дойчев
Велчев е изненадан от мълчанието за самоубийството на Дойчев / netinfo

Няма причина прокуратурата да проверява ръководството на Националната разузнавателна служба за самоубийството на началника на сектор “Оперативен отчет " към архива на Националната разузнавателна служба Божидар Дойчев, заяви главният прокурор Борис Велчев. Той обаче коментира, че е притеснително българската общественост да научава от чужди медии за случая.

Данните на военна прокуратура до момента сочат към приоритетна версия самоубийство, съобщи шефът на Софийската окръжна военна прокуратура Спас Илиев.

Главният прокурор заяви, че не може да си обясни защо близо 24 часа е укривана информацията за инцидента. Прокуратурата си е свършила работата по този въпрос незабавно и компетентно. Причините за самоубийството са строго лични и нямат връзка с професионалните задължения на Дойчев, затова няма причина прокуратурата да проверява ръководството на НРС, обясни Велчев.

Тялото на Божидар Дойчев е намерено в кабинета му. Той е бил седнал зад бюрото си, а пистолететът е бил в устната му кухина, съобщи Спас Илиев.

Направени са огледи и всичко, което е намерено, е иззето като веществено доказателство. Взети са барутни частици от ръцете на Дойчев. Назначени са експертизи, резултатите от които трябва да бъдат готови до 14 дни – балистична и медицинско-балистична, която трябва да каже от какво разстояние е стреляно и в каква поза е бил.

Данните, които са събрани сочат като приоритетна версия самоубийство по лични причини, свързани със семейството, посочи Илиев. Досега са разпитани 6 свидетели - негови близки и колеги. Не е намерено предсмъртно писмо, а по тялото не са открити следи от насилие. Изискана е справка за проведените от Дойчев телефонни разговори, за да се изясни с кого е говорил последно.

Трима служители са се намирали в сградата в този момент. Те са тръгнали да търсят Дойчев, защото му е било разрешено да стои там само до 21 ч. Единият от тях го е намерил малко след 20 ч. Изстрелът е произведен със служебния пистолет на Дойчев. Спас Илиев призна, че е имало и други самоубийства в НРС.