Вдигането с „паяк” на блокиран със скоби автомобил е незаконно
Вдигането с „паяк” на блокиран със скоби автомобил е незаконно / cнимкa: Sofia Photo Agency

Вдигането с „паяк” на блокиран със скоба автомобил, когато собственикът не е платил в рамките на два часа необходимата такса е незаконно – това съобщи общинският съветник от ДСБ Вили Лилков. Той подчерта, че общинската наредба, която сега позволява такова действие от фирма „Паркинги и гаражи” е в противоречие със Закона за движение по пътищата”.

Лилков каза, че според закона автомобил се заскобява докато таксата бъде платена и не е законно да се вдига с паяк на втория час. Съветникът не изключи възможността срещу общината да се повдигнат много дела от потърпевши шофьори. И затова е задължителна промяна на наредбата. Според Лилков трябва да има и работеща денонощно служба, която да реагира, ако човек иска да ползва колата си нощем, но тя е била заскобена. Той съобщи още, че до два месеца общинската комисия трябва да предложи вариант за преместване на ромите от виетнамските общежития в район „Красна поляна”, където живеели 2000 души повече от капацитета на общежитията.

Друг съветник от ДСБ Христо Ангеличин информира, че от общинския бюджет са дадени 10 млн. лева повече от реалната стойност за балирането на отпадъците на София за периода 2005 – 2007 година. Междувременно групите на ДСБ, СДС и БСП напуснаха заседанието на съвета в знак на протест срещу смяната на ръководствата на Първа и Четвърта градски болници с хора, предложени само от ГЕРБ, и без провеждане на конкурс. Те определиха това действие на мнозинството в общинския съвет като кадруване и партизиране на столичното здравеопазване.