Финансовият министър Асен Василев заяви, че в Министерство на финансите се сформира работна група, която да обследва обединението на НАП и "Агенция Митници" в единна приходна агенция.

Сливат НАП и Митниците в единна приходна агенция

По думите му това се прави с цел по-ефективно събирането на мита данъци и акцизи в държавата, както и от гледна точка на оптимизация на държавната структура. "Това не е нещо ново или изключително, общи данъчни или митнически агенции има в Дания, Естония, Ирландия, Испания, Латвия, Полша, Португалия, Словакия, Словения и Унгария", допълни Василев. Това е подход, който се използва и в Англия и в Америка.

Василев допълни, че приходната част на бюджета върви изключително добре. 

"До момента от началото на годината към 19 февруари сме събрали с 680 млн. лева повече, отколкото същия период на миналата година", заяви финансовият министър.

Василев коментира, че сега е изключително удобен момент за сливането на НАП и агенция "Митници". "Преговорите по Шенген продължават и очакваме в рамките на тази година да имаме решение и за сухопътните граници - това би означавало сериозна реорганизация на агенция "Митници", тъй като границите с Гърция и с Румъния - няма да има нужда от митнически пунктове на самите граници", заяви той.

Имайки предвид, че такава реорганизация ще се случва в агенция "Митници" - това е и моментът, в който да се направи сливането заедно с НАП в единна приходна агенция.

В рамките на месец ще бъдат представени детайли как точно ще изглежда такава приходна агенция. Василев заяви, че това минава през НС, промяна в законодателство, промяна в процеси.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня