ВАС отмени цените в Лекарствения списък на НЗОК
ВАС отмени цените в Лекарствения списък на НЗОК / снимка: Sofia Photo Agency

Върховният административен съд е отменил цените в Лекарствения списък на НЗОК. Това съобщиха от Българския фармацевтичен съюз /БФС/.

Жалбата беше подадена от БФС, тъй като ръководството на здравната каса отказа да коригира констатираното драстично несъответствие на цените в лекарствения списък с редица норми от действащото законодателство. Утвърдените от НЗОК крайни цени за лекарствените продукти, заплащани от бюджета на касата, са базирани на надценки за аптеките до 15 на сто. Приетата през декември 2007 г. наредба на Министерския съвет предвижда надценки от 18, 20 и 22 на сто, в зависимост от ценовата група на лекарствата.

Според решението на Върховния административен съд, цените в лекарствения списък на НЗОК противоречат не само на Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, но и на текстове от Закона за здравното осигуряване, Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, НРД - 2006, Наредбата за условията и реда за договаряне на лекарствата, медицинските изделия и диетичните храни за специални медицински цели, стойността на които се заплаща напълно или частично от НЗОК.

Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано.