Варненските лекари искат оставката на Андрей Кехайов
Варненските лекари искат оставката на Андрей Кехайов / снимкa: Sofia Photo Agency

Заради дискредитиране на Българския лекарски съюз и отказ за обявяване на срок за редовен отчетно-изборен събор на съсловната организация, от варненската колегия на Българския лекарски съюз чрез специална декларация снеха доверието си от председателя на Управителния съвет на лекарското обединение д-р Андрей Кехайов.

Мандатът на д-р Кехайов като председател на съюза изтече през април. От тогава досега той прави всички възможно да не бъде свикан отчетно-изборен събор, на който да бъде избрано ново ръководство на организацията.

„Д-р Кехайов загуби доверието на редовите ни членове. Всички са в недоумение от неговото поведение, заяви д- р Божидар Нанев, председател на варненската колегия на Българския лекарския съюз. Нито един от редовите ни членове няма да подкрепи призивите на Кехайов за протести, тъй като колегите не вярват в добрите му намерения”, посочи д-р Нанев.

Лекарите от морската столица обявиха, че ще търсят свикване на Национален лекарски събор, като вече са готови с предложение за промяна в Устава на Лекарския съюз, според която след изтичане на мандата на ръководството до два месеца да бъде избирано ново.

От варненската колегия на Българския лекарския съюз отново припомниха исканията си към парламента от следващата година поне 6 % от Брутния вътрешен продукт да отиват за здравеопазване, да се въведе остойностяване на медицинските дейности и услуги, както и да се индексират цените на болничната и извънболничната помощи с 20 на сто, което да бъде уредено в анекс към Националния рамков договор.

„За нас е жизненоважно до Нова година да се подпише нов рамков договор. Актуализации на цените по тези договори не са правени през последните три години. Всичко върви, всичко се променя, при нас нещата остават по същия начин", заяви д-р Соня Цекова, зам.-председател на БЛС-Варна.

Исканията на варненските лекари вече са подкрепили колегите им от осем големи града, сред които София, Русе, Бургас, Благоевград и Сливен. Декларацията ще бъде изпратена до всички държавни институции у нас и лекарски организации в чужбина.