Ваньо Танов: Срещу Петков трябва да има наказателно производство
Ваньо Танов: Срещу Петков трябва да има наказателно производство / netinfo

Наредбите за работа с агентурата и оперативните дела в МВР не разрешават министърът на вътрешните работи да участва в оперативна дейност, а политическите лица дори не трябва да знаят имената на оперативните работници. Министърът на вътрешните работи и началникът на кабинета му не са проучени по Закона за класифицираната информация. Това заяви в предаването "Кой говори" по Дарик бившият директор на ГДБОП Ваньо Танов.

По време на заседанието на вътрешната комисия по никакъв повод не е ставало въпрос Алексей Петров в какво качество е провел срещата си с известните дупнишки бизнесмени Галеви и министър Петков, коментира Ваньо Танов.

„Министърът изнесе класифицирана информация по време на заседанието на комисията. Смятам, че срещу него трябва да бъде образувано веднага наказателно производство за изнасяне на класифицирана информация”, каза още Танов.

Късно снощи беше разпространена информация, че посредникът на за срещата между Румен Петков и братя Галеви е Алексей Петров, по-известен като Бишвата Барета, от където се подразбира, че Петров в момента е сътрудник на МВР.

Ето какво още каза в тази връзка Ваньо Танов:

Не оспорвам, че съм казал, че Алексей Петров е бил посредник, но оспорвам това, че е съобщавано в какво качество е. Какво работи точно Петров в момента – такава информация нямам и не съм могъл да съобщя в комисията. Първо – в службата, която аз съм ръководил, няма такава информация за Алексей Петров; второ – всичката тази информация е предоставена на комисията в парламента.

Твърдите, че го е направил Румен Петков, така ли?

Точна така.

Междувременно председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов съобщи в предаването „Кой говори”, че министър и Румен Петков е дал съгласие да участва в извънредното заседание на комисията.

Интервюто с Ваньо Танов четете тук.