Ваньо Танов: Има политически чадър над сивата икономика
Ваньо Танов: Има политически чадър над сивата икономика / netinfo

Директорът на ГДБОП в оставка Ваньо Танов обяви, че има политически чадър над сивата икономика и стоково-акцизната контрабанда. Вътрешният министър Румен Петков отрече твърденията му.

Ваньо Танов обяви, че напуска поста си, защото службата е изчерпала възможностите си за борба с корупцията във високите етажи на властта. Директорът на ГДБОП обясни, че с направленията „Терор” и „Наркотици”няма проблеми, там не се достига до конфликт на икономически интереси и службата работи добре. В икономическите направления обаче, свързани със стоково-акцизната контрабанда, антимафиотите не могат да си вършат работата, защото по думите на Танов там има политически чадър. Той ще изпълнява длъжността си до края на месеца.

Министър Румен Петков отказа да коментира мотивите на Танов да напусне и подчерта, че не може да се говори за какъвто и да е натиск над него. Той обяви, че никога не са спирани разработки на ГДБОП нито от министъра, нито от който и да е било друг от МВР.

Министърът е имал среща с Танов и знае какви са причините за оставката му, но отказа да ги съобщи. Той не скри, че е имало конфликт между него и главен комисар Ваньо Танов. На въпрос критикувал ли е Танов за разработката на Българския Червен кръст, министърът отговори, че много рядко е критикувал свои подчинени, но не би желал да коментира този въпрос.