Вандали унищожили безценни рисунки в пещера Магурата? Но не съвсем

Вандалщина има, но няма унищожени рисунки, твърди експерт

Вандалщина има, но няма унищожени рисунки, твърди експерт
Вандали са унищожили безценни пещерни рисунки в пещера Магурата. Това съобщение се появи във Facebook групата "Пътеводител на пътешественика". Кметът на Белоградчик Борис Николов обаче опроверга тази новина и я определи като фалшива.
 
 

🇧🇬 Пещера Магурата, област Видин, България Вандали са унищожили безценни пещерни рисунки в пещера Магурата. Неизвестните...

Публикувахте от Пътеводител на пътешественика в Сряда, 15 май 2019 г.
 
Пред БНР Николов беше категоричен, че проверката, която е направил директорът на Историческия музей в града Ивайло Крумов в пещерата по повод съобщенията в медии, че върху рисунки са изписани две лични и едно фамилно име, доказва, че вандалски акт няма.

Кой драска по стените на пещера Магурата?

Доц. Стефан Александров
, ръководител на проект за създаване на 3D модел на рисунките, заяви: "Тези снимки са направени веднага след входа на галерията с рисунките, преди т.нар. "Ловна сцена", която е една от най-известните, може би на 5-6 м от нея, така че самата ловна сцена и тези рисунки не са засегнати, което, разбира се, в никакъв случай не омаловажава тази вандалщина, която са я направили най-вероятно млади момчета, защото се нарушава целостта на паметник на културата".

В момента се подготвя документацията, свързана с предстоящото включване на праисторическите рисунки в списъка с културното наследство на ЮНЕСКО, добави кметът Николов. Праисторическите рисунки изобразяват предимно ловни сцени, слънчево-лунен календар, сцена на плодородието и отделни рисунки.