Ангел Кунчев
Ангел Кунчев / Георги Димитров
По думите на доц. Ангел Кунчев е хубаво първият ваксиниран българин да бъде знаково лице
България ще получи 5000 дози ваксини срещу COVID-19, а януари ще получим като квота за декември още 52 хиляди дози. От февруари нататък започват да идват още по-големи бройки. Здравните власти у нас имат готовност още  на 27 декември да започнат с ваксинирането, като се започне с медицински специалисти, но решението ще бъде взето от Националния ваксинационен щаб. Това разкри главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на NOVA.

Ваксината тръгва от Европа още на декември и в зависимост от дистрибуцията всяка страна членка на ЕС ще я получат в следващите дни.

По думите му е хубаво първият ваксиниран българин да бъде знаково лице. Ваксината се съхранява на -70 градуса в РЗИ, а в рамките на 5 дни трябва да бъдат разпределени до болницата и да бъдат употребени, за да не се развали.

"Ние няма да чакаме да ваксинираме всички здравни работници, преди да ваксинираме възрастните. Много скоро ще имаме разрешение и за ваксината за „Модерна“, която се съхранява далеч по-лесно. Решението е на всеки един човек, няма да отстъпим принципа да е доброволна и безопасна на всички", коментира още той.

Има производители с традиции на ваксинирането на основата на антиген. На „Пфайзер“ и „Модерна“ ваксините от своя страна са наистина революционни, смята доц. Ангел Кунчев.

Най-надеждното е средство е да се получи информация от Европейската агенция по лекарствата. Ще има много прецизна информация и характеристика как и кое действа, обеща епидемиологът.

Кунчев определи три групи предприятия, които са изпълнили изрядно мерките – хотелите, училищата и големите вериги магазини. "Инвестираха много, добра организация – мерят температурата, имат дезинфектантите, други магазини има контрол в реално време колко хора са в магазина, има ограничаване на количките. Когато се спре много строго контрола обаче се струпват много хора навън. Ако има два метра дистанция – няма проблем. Нямат право да ви искат лична карта и данни. МВР, противопожарна служба, КЗП и БАБХ ще се включат. Вече ще има постове на полицията, които да подпомагат. Ако има дистанция и се носи маска, няма проблем. Но това, което видяхме преди седмица, беше грубо нарушение. Големите вериги удължиха работното време, и то доста, а това струва заплати и ресурс", коментира Кунчев.

Кунчев коментира и темата за провеждането на парламентарните избори. "От епидемиологична гледна точка е по-добре изборите е добре да са по-късно – топлото време намалява разпространението, а май месец ще имаме и много повече ваксинирани", коментира Кунчев и добави, че се обсъждат варианти с ЦИК и вицепремиера Томислав Дончев.

По отношение на антигенните тестове Кунчев подчерта, че по негово мнение не всички са равностойни, и когато влязат в официалнатата статистика (която отчита само положителните PCR тестове - бел. ред.), тогава заболеваемостта вероятно ще има леко повишение.
NOVA