Вадят от учебниците „Майце си” на Ботев, изхвърлят и романа „Тютюн”
Вадят от учебниците „Майце си” на Ботев, изхвърлят и романа „Тютюн” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Вадят от учебниците „Майце си” на Ботев, изхвърлят и романа „Тютюн”
64906
Вадят от учебниците „Майце си” на Ботев, изхвърлят и романа „Тютюн”
  • Вадят от учебниците „Майце си” на Ботев, изхвърлят и романа „Тютюн”

Проект на Министерството на образованието и науката предвижда отпадането на романа „Тютюн” от учебната програма. Вместо него ще се изучава друг роман на Димитър Димов - „Осъдени души”. Това коментира министърът на образованието и науката Анелия Клисарова преди да връчи награди на ученици, завоювали призови места на националния кръг на математическото състезание „Европейско кенгуру”.

Тя уточни, че не отпадат автори, а някои произведения от съответния автор, но се включват нови. Министърът допълни, че след обсъждане сред преподаватели и специалисти по български език и литература от програмата отпада и стихотворението „Майце си” на Христо Ботев, но ще бъде включено стихотворението „Колко си хубава” на Христо Фотев.

Не са пренебрегнати българските класици, заложени са повече упражнения върху тях и върху съвременната литература, каквато е тенденцията и в европейски мащаб, посочи министърът.

Клисарова опроверга спекулациите, че новоназначеният зам.-министър на образованието и науката Мукадес Налбант има връзка с отпадането на част от произведенията. Проектът е от преди година и половина, а Налбант е назначена едва от три дни и няма нищо общо с него. Това е само проект, не е окончателно, заяви тя.

По думите на министър Клисарова всички учебни програми и задължителни предмети се осъвременяват и усъвършенстват, за да станат по-атрактивни за изучаване. За да има повече упражнения, трябва да намалим учебния материал, няма как да товарим децата с повече часове, добави тя.

Клисарова потвърди, че отпада предложението за задължителна предучилищна подготовка на децата, навършили 4 години, но остава идеята за такава при петгодишните. Искаме да мотивираме родителите на децата да започнат предучилищна подготовка, няма да ги натоварваме - ще има много игри и занимания, добави тя.