Парадът за Деня на храбростта и Българската армия
Парадът за Деня на храбростта и Българската армия / Маргарита Колева, Дарик радио
Маргарита Колева за военния парад
101480
Маргарита Колева за военния парад
  • Маргарита Колева за военния парад
Навръх Гергьовден в центъра на София се проведе парадът за Деня на храбростта и Българската армия. Показани бяха 1000 военни и над 50 танкове, бронетранспортьори, гаубици и колекционерски ретро машини от Втората световна война, предаде NOVA.
 
Парадът се проведе около храм-паметника "Александър Невски". Кулминацията на събитието бе демонстрацията на авиацията.
 

Честит празник, българи! Mariya Hristova предава на живо тържествения парад за Деня на храбростта

Публикувахте от Новините на NOVA в Неделя, 5 май 2019 г.

"Малко са държавите, съхранили своето име, вяра и език през многовековни превратности и изпитания и, ако днес България е една от тях, то е защото нашият народ е изпитал и осъзнал необходимостта от единството на меч, дух и слово". С тези думи президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев започна словото си пред строените стотици представители на Българската армия на жълтите павета в центъра на София навръх Гергьовден.

Румен Радев: Българската армия е школа за патриотизъм и мъжество
 

Парадът за Деня на храбростта и Българската армия
Маргарита Колева, Дарик радио

"Летописите пазят безчет победи на войската ни. И в най-тежките дни на изпитания, когато други са бягали от отговорност, българският войник е бил последната саможертвена преграда в защита на държавността. Затова за българина армията винаги е била символ на чест и храброст, доблест и държавност. След десетилетия на пренебрежения българската армия трябва да заеме достойно място в нашето общество и в системата на българската държавност. И това ще стане", категоричен бе президентът. "Чест и слава за Българската армия и за всички славни българи. Честит празник на хората с пагони! Да живее България!", завърши словото си президентът Румен Радев.
 
В Националния военноисторически музей има Ден на отворените врати. В празничния ден посетителите могат да разгледат безплатно най-новата изложба в музея – „На борда на флотската история“, посветена на 140-ата годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България.

Парадът за Деня на храбростта и Българската армия
Маргарита Колева, Дарик радио

nova.bg