В село Бродилово замениха тричането на кучета с потапяне във водата
В село Бродилово замениха тричането на кучета с потапяне във водата / снимка: DarikNews.bg, Росица Амелева
В село Бродилово замениха „тричането на кучета” с потапяне във водата
50618
В село Бродилово замениха „тричането на кучета” с потапяне във водата
  • В село Бродилово замениха „тричането на кучета” с потапяне във водата

По различен начин протече тазгодишният български обичай в Странджа „Тричане на кучета". Въпреки широко обявения в социалната мрежа „Фейсбук" протест срещу него, вековната традиция беше уважена.

Пристигналите на реката природозащитници, твърдящи, че тричането трябва да бъде забранено, бяха изненадани, че този път кучетата не бяха усуквани през средата с въже, вързано на колове, а просто бяха хвърляни в реката: „По-добър вариант. В момента няма какво да протестираме, защото те се измъкнаха по тъч линията. Причиняват им стрес, но не е ужасът, който изпитва животното при въртенето".

Местните жители бяха твърдо против тричането да бъде забранявано от когото и да било, сподели за Дарик Денка Димитрова от съседно на Бродилово село: „Ако не тричаме кучетата, няма никаква природа. Тук сняг не хвана, животни не умряха, всичко се запази, защото караме традицията, запазена още от прадядовците ни, откакто свят светува. На кучето нищо му няма като го въртиш - пада, става и си излиза". Жената посочи кучето си, чиято майка не била тричана и умряла: „А това като го тричаме, е още по-здраво. Затова ги карам да го тричат - за берекет, ще ми върви повече. Да не думат, че в селата били селяндури. Ако не дадат селяните, какво ще ядат софиянци?!"

Организаторът на ритуала, 63-годишният Димитър Киров от Бродилово, смята, че за превратното тълкуване на тричането са виновни журналистите: „Откакто се помня, на Кукеровден се извършва тричане на кучета. Преди няколко години стана нещо. Журналисти трябва да отидат на училище да се научат азбуката, защото вместо тричане, писаха „бесене". Тогава цяла Европа се надигна, че в село Бродилово се бесят кучета. Това е пълна лъжа. Като къпеш кучето му става по-хубаво. Като ми хване дивеча в реката, няма сняг, няма лед. Скача и ми го носи".

Всички местни жители, които изкъпаха своите кучета в реката, обявиха, че походът на защитниците е бил без особен смисъл: „От София до Бродилово за какво? Да изкъпем малко кучета".

По време на къпането в реката не пострада нито едно куче.

Други новини от Бургас