В Рила и Пирин липсва структура, която да направи всичко това, което Българският планинарски съюз върши в Стара планина и Родопи, отбелязват от сдружението
В Рила и Пирин липсва структура, която да направи всичко това, което Българският планинарски съюз върши в Стара планина и Родопи, отбелязват от сдружението / БГНЕС
Освен с подобряването на планинската туристическа инфраструктура, неправителствена организация се е наела и с подобряване културата на туристите, залага се и на образованието на децата в тази посока. Всичко това обаче не става само с доброволчество, нужно е и съдействие от държавата, посочват от Българския планинарски съюз
В помощ на планината: Как доброволци спасяват планинския туризъм?
99526
В помощ на планината: Как доброволци спасяват планинския туризъм?
  • В помощ на планината: Как доброволци спасяват планинския туризъм?
Решения на проблемите в планинския туризъм у нас ще търси нова неправителствена организация. Тя се нарича Български планинарски съюз, а целта на учредителите й – самите те опитни планинари, е да се създаде адекватна политика за развитие на този вид туризъм.
 
Проект на много хора, които искат промяна – така накратко председателят на управителния съвет на Българския планинарски съюз Димо Колев описва новото сдружение. Казва, че то е създадено от съмишленици, които са готови да работят за промяна.

Български планинарски съюз ще подобрява условията за туризъм в планините

А промяна на какво разказва самият Колев: „Основното, с което се занимаваме, са планинската инфраструктура, туристическата, работим по нейното възстановяване. Голямо желание имаме да се възстановят запуснатите заслони и хижи, които не работят от години. Също така да се подобрят условията в голяма част от хижите, които още работят, защото те са отпреди 98-а година. В по-голям срок от време ще се опитаме да приобщим младите хора, учениците да разберат какво е природата, как трябва да се пази – един вид здравословен начин на живот. Освен това на част от самите туристи мисленето за планините трябва да се промени, защото вече се вижда, че на места има безвъзвратно загубени неща – като Рилските езера и др. Това е една масовост, трябва да се мисли от държава и институции какво може да се направи, за да се регулира и да не стане безвъзвратно загубена с времето”.
 
Освен бъдещи решения, членовете на новия съюз имат и добри практики, които да споделят. От години те доброволно работят за подобряване на условията за туризъм в планината.

Кой е виновен за лошото състояние на Седемте рилски езера?

табели планина
Снимка: Димо Колев

„Например Рила и Пирин са местата, където няма такава структура, която да направи това, което ние правим в Стара планина, Родопи, в Краището. Добрата практика, това, което ние направихме, е, че вече почти на 100% възстановихме всички маркирани пътеки в Централна Стара планина. Малка част незавършени, на изток, сме оставали за догодина. Всички туристически маршрути са почистени и премаркирани, сложени са нови табели на разклоните. На места, където имаше нужда, се сложиха и маркировъчни колове, но това е тежко и трудоемко перо като задача. А и по начина, по който в момента се работи, не е изпълнима. Финансирането на всичко това беше от доброволци, включиха се немалко общини, фирми, хора, заинтересувани от планините, независимо дали са в техния регион или не. Но това е само като начало, да се покаже добра практика и че може да стане. Оттам нататък вече според мен, а и не само според мен, държавата трябва да помогне”, категоричен е Колев.
 
За да стане тази дейност регулярна и по-мащабна е необходима сериозна организация. Именно затова и от Българския планинарски съюз търсят съмишленици, не само в лицето на държавата.

Екоскандал с деца след хорото за Гинес на Рилските езера (ВИДЕО)
 
А ето каква е личната мотивация на Димо Колев да се захване с организацията: „Ежедневният сблъсък с това, че нещо трябва да се подобри. Били сме на места, където от години, може би последните 20-30 г., нищо не е пипнато. Всичко е изоставено, едностайни хижи, заслони. Това нещо трябва да се промени. Или ще имаме планинарски туризъм, или няма да имаме нищо”.
 
За да се съберат още гледни точки, а и идеи за добри решения, от Българския планинарски съюз организират дискусия по проблемите на планинския туризъм на 2 декември от 13 часа в Дом на културата „Искър”.