/ ThinkStock/Getty Images
Млечните продукти и тези с палмово масло да се разделят, за да може потребителите да са наясно къде сиренето и кашкавалът са от мляко и къде има вложени други продукти. Това предвижат промените в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, която ще влезе в сила до дни. Продуктите с палмово масло ще се предлагат в търговската мрежа само предварително опаковани и на отделни щандове или на обособени места, на които има ясно обозначение с надпис "имитиращи".

Какво сирене ядем?
 
Да се отделят имитиращите продукти от млечните е опит, който се прави от години, но вече е на финалната права. Какъв е процесът и защо това е важно за потребителите, обясни министърът на земеделието Румен Порожанов:
 
„Това, което оферирахме преди малко повече от месец, изтече публичното обсъждане, е именно забраната за производство на млечни продукти в категоризирани мандри за млечни продукти в съответната група с влагане на растителни мазнини. Производство на млечни продукти да се извършва само от мляко. Всеки, който вкарва палмово масло или други подобни съставки, той трябва да бъде в другата група - за производител на имитиращи продукти и да е ясно. Така че това изменение изтече, аз съм подписал наредбата. Очаквам министърът на здравеопазването да я подпише, водих разговор с него. В момента, в който я публикуваме, има едномесечен срок всеки един български производител на млечни продукти да се адаптира“.

Налагат строги ограничения за използването на растителни мазнини в млечните продукти (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
А такива мерки не са изключение само за нашата страна:
 
„Трябва да ви кажа, че е имало страни, няма да казвам кои, при които това изискване е влязло за три дни и всеки, който е имал такива имитращи продукти, ги е свалил на 50 цента и ги е продал за кратко, и са стартирали работата на чисто. Това е една стъпка, която е важна. Създава напрежение сред средите, но всеки следва да изпълнява тези изисквания, защото това е за здравето на хората и второ, не може да се направи 100-процентов контрол“, допълни министърът.

Диетолози препоръчват кисело мляко преди всяко хранене