Джевдет Чакъров и Делян Пеевски са избрани за председатели на ДПС. Решението е взето с единодушие на провелата се по-рано в събота XI-та Национална конференция на Движението за права и свободи, съобщиха от партията. Гласуването е било анблок.

Пеевски и Джевдет
ДПС

 

Пеевски и Джевдет
ДПС


Двамата бяха посрещнати сутринта с аплодисменти и скандирания ДПС в залата, в която се проведе конференцията. Предложението лидерството в движението да се раздели между Пеевски и Чакъров, е на почетния председател Ахмед Доган.

конгрес дпс
БТА


За пръв път в историята на Движението за права и свободи Ахмед Доган не присъства лично на най-висшия партиен форум. От негово име Искра Михайлова поднесе "дълбоко съжаление и искрени извинения". Тя прочете и обръщението на Доган, в което той се изказва против предсрочни парламентарни избори.

конгрес дпс
БТА


В обръщението почетният председател посочва, че съпредседателството по дефиниция е контрапункт на едноличните решения. Това по думите му означава дебат в колективните органи. Според Доган така "новата парадигма на лидерството в ДПС ще демонстрира и единството на партията".

Доган: Предсрочни парламентарни избори могат да дестабилизират страната

"Със сетивата си усещам, че тази конференция ще сложи един нов етап от развитието на ДПС като един от основните политически фактори в страната", заяви при откриването на 11-та Национална конференция на ДПС Юнал Лютфи, член на ръководството на партията.

Подалият оставка Мустафа Карадайъ също присъства на конференцията.

Как се стигна до тук?

Карадайъ за подадената оставка: Изчерпах се

През ноември миналата година Мустафа Карадайъ изненадващо подаде оставка като председател на ДПС. Това се случи малко преди да изтече редовният му мандат. По-късно той обясни, че е взел решение да се оттегли в аванс, за да не влияе по никакъв начин на процесите по избора на нов или нови лидери на движението.

Със същия акт Карадайъ се оттегли и от председателския пост на групата в Народното събрание, която незабавно бе оглавена от Делян Пеевски.
 

Карадайъ Доган
БГНЕС, ДПС, колаж


Делян Пеевски се кандидатира за лидер на ДПС


Почетният председател на ДПС Ахмед Доган пое временно кормилото в ДПС и бе обявено, че той ще председателства в партията до Националната конференция. "Връщам се не по своя воля, а по политическа необходимост", написа тогава Доган до партийния актив.

Малко след това се проведе национална конференция на ДПС, на която Пеевски официално обяви, че се кандидатира за лидер на движението. Ахмед Доган не присъства, а отсъствието му бе обяснено с грип, който принудил почетния председател да си остане вкъщи.

Ахмед Доган: Делян Пеевски е феномен в българската политика

На 3 януари тази година Доган направи предложението за двама нови лидери, като го нарече "формула за намиране на решение за бъдещото развитие на ДПС".
 

Джевдет Чакъров
Булфото

  •  д-р Джевдет Чакъров да носи отговорност предимно за традиционните ни райони, за добросъседските ни взаимоотношения с Република Турция и с либералните формации, защото той в продължение на 14 години девет последователни мандата беше член на Бюрото и вицепрезидент на Либералния Интернационал.
 

Делян Пеевски
БГНЕС

  • г-н Делян Пеевски е представител на новото поколение технократи в политиката, които имат, като че ли, вроден инстинкт за прагматично решаване на проблемите на хората и на държавата. За кратко време той се очерта като парламентарист и ще боде позитивно да продалжава да се утвърждава в това направление. Визирам партийния му ангажимент да се фокусира предимно в разширяване на електоралното присъствие на ДПС.
 
В мотивите ми за този „тандем" е принципа на взаимното допълване а не на конкурентното начало: защото "два остри камъка брашно не мелят" . А обществото очаква бързо и резултатно решаване на най- наболелите му горещи проблеми. За да оцелееш и да се развиваш трябва да бъдеш силен, активен и корпоративен, а не да се самозалъгваш в сенките на отрицанието и омразата.
Ахмед Доган
 
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня