Без сериозни нарушения на реда протича изборният ден, съобщиха от МВР. 

Не са регистрирани тежки криминални прояви, които да възпрепятстват гласуването. 

При засилено полицейско присъствие преминава балотажът в Несебър. Пред секциите в селата, където гласува компактно рoмско население има коли на жандармерията.

В МВР Бургас е постъпил сигнал за купуване на гласове в село Оризари. "Съобщено е, че около училището, където са разположени двете секции, обикаля автомобил с цел купуване на гласове. В сигнала обаче няма конкретна информация за номера на колата, марката и т.н. Въпреки това сигналът е предаден на прокуратурата", съобщи говорителят на полицията Цветелина Рандева.

На балотажа в Несебър се явяват независимият кандидат за пети мандат Николай Димитров и бизнесменът Иван Дашев, подкрепен от Български съюз за директна демокрация. На първи тур досегашният кмет води с 40% срещу 20% за опонента му. 

"До момента са подадени 7 жалби и 5 броя сигнали. Едната от жалбите е против решение на ОИК, останалите са от компетентността на ОИК и са препратени. Няколко сигнала има за предварителни данни и резултати", обяви говорителят на ЦИК Росица Матева.

На места обаче има проблеми с машините за гласуване. Проблем със синхронизирането се е появил при машини в секции в Пазарджик, Столична община и Смолян, стана ясно по време на днешното заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

Фалстарт на няколко машини за гласуване в изборния ден

"Имаме констативни протоколи на 2 машини - в "Триадица" и в "Изгрев", с които е преустановено машинното гласуване. Има и в други райони - "Оборище", "Кремиковци", "Красно село", в които очакваме това да се случи", заяви Полина Витанова - председател на Общинската избирателна комисия.

В 107 училище в квартал "Лозенец" е имало проблем с машината в 20 секция. Според председателите на комисиите е имало емоционални изблици от страна на гласоподаватели, които са хвърляли разписки по земята, късали са ги, тъй като не е било възможно да упражнят своя глас.

В Сливен техник е констатирал, че е изключено външно устройство за съхранение. Там машината не функционира, а гласуването продължава с хартиени бюлетини. 

Общинската избирателна комисия (ОИК) Тунджа е сигнализирала, че е имало проблеми с електрозахранването, като първоначално машините са работили на батерии. Оттам докладват на ЦИК, че проблемът със захранването е отстранен, а машинното гласуване продължава.  

Проблем с устройствата за гласуване има и в секция в Драгоман, Пловдив, Столична община, Искър, Варна. В Русе има проблем в две секции – в едната устройството не чете поставената карта, а в другата - машината дава проблем със софтуера.

Три машини не са стартирали на втория тур днес – в секции в Добрич, в община Варна и във  Велико Търново. Друго устройство в секция във Варна е спряло работа малко след началото на изборния ден – в 7:08 часа. Това стана ясно по време на днешното заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК). 

Проблемът с първото устройство във Варна е, че неговият принтер за разпечатване на бюлетини не работи. В Добрич проблемът е с флашпаметите на машината. В секцията във Велико Търново не е стартирала машината заради софтуерен проблем. Гласуването в тези секции продължава с хартиени бюлетини. 

Машина/Хартия: Как да гласуваме на балотажа

Проблем има и с машина в село Владимирово, са сигнализирали от Общинската избирателна комисия в Бойчиновци. Председателят на секционната избирателна комисия казва, че избирателят е гласувал за определен кандидат, а в разписката е излязъл друг. От ЦИК смятат, че няма предпоставки за преустановяване на машинното гласуване там. 

Изборният ден е започнал нормално, няма неотворени секции. На някои места в страната има проблеми с електрозахранването, но машините са включени, тъй като са на батерии, посочи членът на ЦИК Севинч Солакова.

Напрежение имаше в горнооряховското село Върбица. Хората там заплашиха да блокират изборните секции за днешния балотаж. Причината - според тях, в избирателните списъци са допълнени имената на хора, които никой в селото не познава.

Пред Основното училище в селото се събраха около 60 души, които са се подписали в подписка, в която настояват да няма купен вот. Тоест хората, които са регистрирани и дописани в списъците преди 6 месеца по принципа за уседналост - да не бъдат допускани да гласуват. Но в същото време те имат конституционно право да гласуват, ако всичко е редовно и по закон.
БТА, БГНЕС, NOVA