В бандата, която отвлече 10-годишната Лара, имало полицаи?
В бандата, която отвлече 10-годишната Лара, имало полицаи? / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова, архив

В бандата, отвлякла и върнала дъщерята на Евелин Банев-Брендо Лара на майка й, има действащи или бивши полицаи. Около това убеждение се обединяват криминалисти и експерти по сигурността след анализ на драмата с момиченцето, пише в. „Труд”.

10-годишното дете беше освободено в неделя вечерта от похитителите си след 48 дни, прекарани в плен.

Заключението на криминалисти и експерти се опира върху някои особености при развоя на събитията, посочва изданието. Фактът, че нападението е извършено по светло, със стрелба в район, който старателно се охранява, показва, че бандитите са разчитали на полицейско покровителство, изтъкват те.

Освен това отвличането е добре подготвено и извършено след професионално наблюдение на обекта и преценка на ситуацията, при които личи почеркът на специалните служби. Детето е следено достатъчно дълго време, за да се установи кога и как отива на училище, как прекарва времето си през деня, когато е извън обсега на частната охрана в дома му.

Информацията, че докато е в плен момичето е имало възможност да гледа телевизия и да рисува, издава, че похитителите вероятно са се консултирали с психолози, вещи в областта на тероризма. Така пребиваването на детето в плен не е травмиращо и създава впечатление, че е при „добри хора”.

Почти ежедневната размяна на есемеси между майката Моника и похитителите на дъщеря й остава сякаш незабелязана за органите на реда, твърдят още експертите. Много пъти, случайно или нарочно, е пропусната възможността да се локализира мястото, откъдето се обаждат злодеите и да се проведе акция по залавянето им.

Начинът на връщането на момиченцето също подсказва полицейски знания, умения и навици, изтъкват криминалисти. Избран е ден и час - по тъмно в неделя, когато почти няма пешеходци и коли. Детето е оставено на 50 м от полицейско управление с указание да иде там. Мястото е достатъчно близо, за да не му се случи нещо по пътя и е в онзи диаметър от около 1 км около РПУ-то, където, както ченгетата добре знаят, няма полицейски постове и патрули, анализират събитията те.

Добре образована жена може да е член на бандата похитители, която отвлече и взе откуп за 10-годишната Лара Банева, извежда друго предположение на разследващите в.„24 часа”. Експерти правят този извод, анализирайки съдържанието на първите няколко есемеса, изпратени до майката на детето Моника Добринова. Съобщенията били написани много правилно стилистично в сравнение с други случаи, при които чрез подобни кратки текстове е бил искан откуп за пленници. Подборът на думите и дължината на есемесите говорели, че е по-вероятно те да са писани от жена, коментират пред изданието близи до разследването.

Невръстната Лара беше отвлечена на 5 март пред дома си в столичния квартал „Бояна", където живее с майка си Моника Добринова - бивша съпруга на Брендо. Похищението се разиграва минути преди Лара да бъде откарана на училище, когато трима маскирани мъже с автомати раняват шофьора й, натикват Лара в черен джип БМВ Х5 и потеглят в неизвестна посока.

Баща й Евелин Банев-Брендо е подсъдим в Италия по делото срещу международна група за наркотрафик, наречена „Кокаинови крале”. Той беше задържан в Созопол на 16 май м.г. в рамките на международна полицейска операция. Българският съд взе решение Банев да бъде екстрадиран в Италия. Софийския градски съд го осъди на 7 години и половина затвор на 15 февруари тази година - по двете обвинения - за организирана престъпна група и за пране на пари.