Уволнените митничари са обидени заради начина, по който били отстранени
Уволнените митничари са обидени заради начина, по който били отстранени / Sofia Photo Agency, архив
Уволнените митничари обидени заради начина, по който са отстранени
55589
Уволнените митничари обидени заради начина, по който са отстранени
  • Уволнените митничари обидени заради начина, по който са отстранени

Голяма част от митничарите, които са уволнени заради липсата на висше образование, не искат да се върнат в системата заради обидата. Това заяви в интервю за Дарик Стоян Куков, който дълги години е работил на митница Кюстендил.

„Ние правим разкриваемост - хващаме, конфискуваме. Впоследствие има глоби на дадени лица, на колеги, които са им счупени колите, на други вратите са им заливани с киселини и те в момента ще останат на улицата. И в момента никой няма да ги пази. Даже едно благодаря не им е казано. Общо взето във всички митници се вика човека, казват му да подпише, довиждане и това е", разказа Куков.

Според него най-обидното от цялата ситуация е дадената постъпка: „Един ръководител, независимо къде е - дали ще е ръководител на магазин, собственик, дали ще държи строителна фирма, когато съкращава даден работник, ще го викне и ще му обясни, че прави тази и тази грешка, не се справя с работата, заповядай и довиждане. Нашият ръководител трябваше да каже: Господа, нямате висше образование, затова ви уволняваме. За тези, които бяха пред пенсия, можеха да ги оставят още 2-3 месеца, за да си получат шестте заплати".

По думите на Стоян Куков с каквото и образование да е човек, той преминава 6-месечни курсове в Агенция "Митници" преди да започне да практикува: „Централното митническо управление провежда курсове за митничари, които са 6 или 7-месечни и след като ги изкараш, независимо какви дипломи имаш, може и да си професор, не можеш да станеш митничар. Митничар ставаш след като изкараш тези изпити".