Eдин служител от дирекция „Сигурност“ на Летище София e уволнен, а супервайзори и началници на отдели са наказани с предупреждение за уволнение, забележка и понижение в длъжност заради случая от миналата седмица, когато пътници от Ливан влязоха в България без проверка. Това съобщават от аеропорта след извършена проверка за пропуска.

Полетът от Ливан на 3 септември бил транзитен, затова пътниците не трябвало да минават граничен контрол. Пътниците трябвало да стигнат от Бейрут до Лондон с полет, който има прекачване в София. Въпреки това проверка трябвало да бъде извършена от служба „Сигурност” на столичното летище.

Пътници от Ливан са влезли без проверка на Летище София

На борда на самолета от Бейрут имало 40 души. Изпълнителният директор на летището Владимир Рапонджиев обясни, че е допуснато смесване на пътниците, пристигащи от „трета страна“ с вече проверени заминаващи пътници. Рапонджиев обаче подчерта, че веднага след констатиране на пропуска са били взети необходимите мерки, гарантиращи сигурността. Той подчерта, че непроверени пътници към Лондон не е имало.

Гранична полиция няма общо с пропуснатите без проверка на Летище София пътници от Ливан

По повод пропуска шефът на летището коментира, че у някои от колегите му се е натрупала умора: "Донякъде умора след доброто представяне във връзка с това, че бяхме и председатели на Съвета на ЕС, отчитам, че може би някои от колегите са малко уморени и разсеяни и в тази връзка ще има технически средства, освен човешки фактор, за да можем да гарантираме в приемлива степен, че няма да се случи това нещо".