/ БГНЕС, архив
С колко ще се увеличат основните заплати на полицаите ще стане ясно, когато в парламента мине гласуването на бюджета, тъй като 55 млн. лв. не са окончателната цифра. Това обясни зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов и допълни, че тази цифра може да се промени надолу или нагоре, като това зависело от политическата воля.
 
"Синдикатите единодушно изразиха задоволството си от това, което политическото ръководство е направило за тях през този шестмесечен период", каза още Балабанов.
 
Близо 140 млн. лева трябват годишно, за да се увеличат заплатите в МВР с 15%

Той обясни, че това са казали синдикалните организации вчера, когато е била обсъдена рамката на новия колективен трудов договор в МВР. Балабанов допълни, че в раздел синдикална дейност каквото е било предложено от синдикатите е било одобрено от политическото ръководство.
 
Той определи исканията на синдикатите като справедливи и допълни, че политическото ръководство ще се стреми да ги удовлетвори. Балабанов обяви още, че през април се очаква МВР да получи още 300 нови автомобила.
 
Валентин Радев: По-важно е увеличението на заплати да бъде трайно

Главният секретар Младен Маринов коментира, че исканията на синдикатите са напълно основателни. По думите му, един полицай, за да защитава обществото, първо трябва да има сигурност за себе си. Той призна, че в определени направления в МВР има проблеми, които обаче не са от днес и са се натрупвали с времето, но се решават спрямо възможностите на държавата.
 
България харчи най-малко пари за обществен ред и сигурност в ЕС

Маринов обяви, че предстои полицаите да се оборудват със средства за лична защита. Той допълни, че до европредседателството полицията трябва да се оборудва по-добре.

Политическото и професионалното ръководство на МВР днес честитиха на служителите на МВР професионалния празник на българската полиция на тържествена церемония пред ГД "Национална полиция".
БТА