документи
документи / Dariknews.bg, архив
Значително увеличение на разходите за образование и нито лев повече в бюджетите на МВР и Министерството на отбраната, препоръчват от Асоциацията на индустриалния капитал във връзка с подготовката на бюджета за 2018-та година.
 
Работодателската организация прогнозира икономически ръст от 3.8 до 4.2 процента и се позовава на изследване сред своите членове, според което около 40 процента от работодателите очакват да назначат още работници през следващата година, а над 70 процента възнамеряват да вдигнат заплатите на персонала. От Асоциацията са против идеята на синдикатите за въвеждане на необлагаем минимум и смятат, че доходите у нас могат да растат без извънредни мерки.
 
Властта обещава увеличение на разходите в бюджет 2018

Увеличаването на разходите за сектор Сигурност е неприемливо за Асоциацията на индустриалния капитал, посочи заместник-председателят на управителния съвет Румен Радев след днешната заявка на ГЕРБ, че секторът е един от приоритетите в бюджета за догодина. „Не вярваме в тази система, имаме дълбоки съмнения в нейната ефективност и оттам всякакъв такъв опит да се заобикаля проблемът чрез по-високи възнаграждения, без по същество нищо вътре да се променя считаме, че е вреден и пагубен и за участниците в тази система”, каза той.

Горанов обеща 700 млн. лева повече за заплати догодина

Работодателската организация определя идеята на синдикатите за въвеждане на необлагаем минимум като несъстоятелна и е категорично против предложението обезщетението за безработица да се полага в пълния му размер и за пълния период, дори когато човек напусне работа доброволно. „При сегашната ситуация много често безработните правят всичко възможно да не работят официално, да получават помощи за безработни и да работят на сиво, а тук вече се предлага даже да се легализира този процес”, обясни Васил Велев.

Ниските доходи са сред източниците на напрежение сред работещите хора

Работодателите са в готовност за остра реакция, ако социалният министър Бисер Петков изпълни поетия ангажимент да наложи административно увеличение на минималните осигурителни прагове с 3.8 процента през следващата година.