Увеличават стипендиите на студентите на 120 лева
Увеличават стипендиите на студентите на 120 лева / cнимкa: Sofia Photo Agency

120 лева да станат студентските стипендии от догодина, ще предложи Министерството на образованието и науката. Това съобщи за Дарик зам.-министърът на образованието и науката Ваня Добрева. Нарастването на стипендиите за бъдещите висшисти ще бъде с около 20 лева, уточни тя.

В момента студентските стипендии са по 90 лева месечно, като те не се получават от кандидат-висшистите само през лятната ваканция. Зам.-министърът на образованието Ваня Добрева, чийто ресор е висшето образование, отказа да назове подробности, тъй като проектът за увеличението на студентските стипендии щял да бъде представен лично от министър Даниел Вълчев.

Добрева участва в откриването на Националната младежка среща в ДАМС, посветена на утрешния световен празник на младежта. 12 август е обявен за Световен ден на младежите по земното кълбо от ООН през 1999 г. По време на срещата в ДАМС стана ясно, че държавата ще финансира със 100 000 лева изборите на представители в националния младежки консултативен орган към Агенцията. Консултативният съвет трябва да бъде избран до края на декември и да подпомага агенцията при формирането на конкретните младежки политики. 4 млн. лева е отпуснала Държавната агенция за младежта и спорта за младежки инициативи през последните три години, отчетоха оттам.