425 машини са обработвали пътищата от републиканската пътна мрежа през нощта, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите.

Камион се завъртя на АМ „Тракия”, движението е затруднено

Снегопочистващата техника на пътноподдържащите фирми е в 24-часов работен режим. Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да спазват дистанция, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.

Агенция


За снегопочистване временно беше ограничен тежкотоварният трафик над 12 тона по първокласния път Е-79 Враца-Мездра. За повишаване безопасността на движение при необходимост се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър и снегонавявания, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

Ограничано е движението за камиони над 12 тона през прохода „Рожен”

Поради снегонавявания е затворен най-високият старопланински проход „Троянски“. В област Смолян е ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона и преминаването с ремаркета и полуремаркета през проходите „Превала” и „Рожен“, както и по път II-37 Батак-Доспат, път III-197 Доспат-Борино-Тешел-Девин; път III-864 Проглед-Пампорово-Стойките; път III-866 Девин-Михалково.

„Изключително динамична метеорологична обстановка. Към момента всички пътища от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия”, заяви председателят на Агенция „Пътна инфраструктура” Георги Терзийски. Ограничения има за автомобили над 12 тона на прохода „Петрохан”. Другите проходи са проходими.

Агенция "Пътна инфраструктура"

Магистралите са обработени и изчистени. Терзийски уточни, че верижната катастрофа на магистрала „Хемус” тази сутрин е затруднила работата на снегопочистващата техника.

Председателят на АПИ призова шофьорите да тръгват на път с оборудвани и подготвени за зимните условия автомобили, да бъдат отговорни и да спазват дистанция, защото обстановката е изключително динамична.

"Всички пътни настилки са обработени против заледяване, инструкциите към пътноподдържащите фирми са да използват максимално инертни материали, тъй като очакваме отрицателни температури и има опасност от заледяване", отбеляза той.
 


„След като беше позволено от органите на "Пътна полиция" и участниците в катастрофата бяха изтеглени, снегопочистващите машини за много кратко време възстановиха движението”, заяви Терзийски.

В момента снежната покривка в Асеновград е 5-6 см., като снегът продължава да натрупва поради обилния снеговалеж. Най-много сняг на територията на града има в кв. „Горни воден” и „Баделема”.

В планинските райони има над 40 см. Там вали от снощи. Бедстващи хора няма. Аварии също няма. Има леки прекъсвания на тока, като токови удари, но те са били за кратко.

Проблеми по пътищата също няма. 
Проходими са при зимни условия. Почистват се интензивно. Всички машини, с които разполага община Асеновград, са на линия. В момента се чисти балканската и равнинната част от населените места в общината.

Общо 9-10 машини чистят, като до час ще пристигнат машини и на територията на града, приоритетно ще се чистят стръмните улици в кв. „Изток”, кв. „Баделема” и кв. „Горни воден”.

Агенция

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700/ 130-20.

Агенция

В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.